Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone ziemniaki do obiadu - ze śmietaną, serem i koperkiem

Pieczone ziemniaki do obiadu - ze śmietaną, serem i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9174

Dodano:

Odsłon: 6128

Ziemniaki z wody czy puree są smaczne, ale ileż można je jeść?:) Dlatego często sięgam po podobne przepisy, gdzie ziemniaki podane są w nieco innej formie. Obgotowane podpiekamy, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 12-18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 50g startego, twardego sera, np. cheddar
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości.

  2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, mieszamy ze śmietaną, koperkiem i serem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 10-15 minut, do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń