Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No wiem, pieczony boczek nie należy ani do najzdrowszych ani do niskokalorycznych dań … ale jak pachnie!!!!! Nie robię go zbyt często, dlatego do czasu do czasu, gdy pojawia się na moim stole, nie mogę się opanować i nie uszczknąć choć kawałka … A już apogeum rozkoszy dla podniebienia stanowi przypieczona na chrupiąco skórka – ale o tym ciiiii :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4070
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11163
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6410
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5431
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13392
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4070
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11163
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6410
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5431
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13392
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5166
Składniki
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Do miseczki wsypuję sól, majeranek i czosnek – wszystko dobrze mieszam.
Boczek umyłam, osuszyłam i nacinam go z dwóch stron tak, aby powstała krateczka. Następnie dobrze go nacieram mieszanką czosnkowo-ziołową – przyprawy powinny dotrzeć w każde nacięcie. Natarty boczek przekładam na półmisek i przykrywam folią. Pozostawiam go tak przynajmniej na godzinę, aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw.
Na spód naczynia żaroodpornego leję trochę oleju, przekładam boczek i podlewam go jeszcze odrobiną wody. Wkładam wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu, aż boczek jest mięciutki, a skórka przyrumieniona.
Po upieczeniu nie kroję od razu mięsa, bo wypłynęłyby z niego soki, zostawiam na 10 -15 minut, by lekko przestygło. Smacznego!!!