Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony ser Camembert w boczku - chrupiący na zewnątrz i lejący w środku. Podany z gruszką karmelizowaną ze skórką pomarańczową.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8509
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2987
Polecam.
Odsłon: 1752
Polecam.
Odsłon: 505
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8509
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2987
Polecam.
Odsłon: 1752
Polecam.
Odsłon: 505
Składniki
Sery nacinamy w kratkę i owijamy dookoła boczkiem. Ja miałam krótkie plasterki boczku, więc spinałam je na bokach wykałaczkami. Ser kładziemy na folii i pieczemy w 180 stopniach 12 minut.
Gruszkę myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier i po chwili gruszki. Smażymy 3 minuty pod przykryciem, co jakiś czas potrząsając patelnią. Obracamy gruszki na drugi bok i smażymy 2 minuty. Dodajemy skórkę pomarańczową i potrząsamy patelnią, aż skórka przyklei się do gruszek.
Na talerzach układamy roszponkę. Na nią kładziemy upieczony ser, łyżeczkę borówki lub żurawiny i gruszkę. Podajemy z pieczywem.