Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony dorsz w kruchym cieście, pieczoną marchewką i sosem curry

Przepis dnia 2016-01-30
Pieczony dorsz w kruchym cieście, pieczoną marchewką i sosem curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 6302

Dwa dni odpoczynku to zdecydowanie za mało, aby nabrać sił od szarej rzeczywistości mam nadzieję, że zapiekany dorsz w kruchym cieście zagości na Waszym stole :) Jeżeli tak to przepis poniżej! :D

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli
  • dwa filety z dorsza atlantyckiego
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 4-5 marchewek
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oregano
  • łyżka bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naszą rybkę biednego Dorsza pozbawiamy skóry i nacieramy z wierzchu solą, i pieprzem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy marchewkę, kroimy w słupki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, wykładamy na papier do pieczenia.

  2. Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Po środku układamy rybę, a następnie przykładamy drugim ciastem, formujemy kształt rybopodobny i wstawiamy do piekarnika wraz z marchewką. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Pod sam koniec przygotowujemy sos. Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy razem. Następnie lekko podgrzewamy, zestawiamy z kuchenki i dodajemy przyprawy. Dorsz powinien być już dobry. Wyciągamy go z piekarnika i wykładamy na talerz :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń