Pieczony dorsz w kruchym cieście, pieczoną marchewką i sosem curry
Przepis dnia: 30-01-2016

Dwa dni odpoczynku to zdecydowanie za mało, aby nabrać sił od szarej rzeczywistości mam nadzieję, że zapiekany dorsz w kruchym cieście zagości na Waszym stole :) Jeżeli tak to przepis poniżej! :D
Pieczony dorsz w kruchym cieście, pieczoną marchewką i sosem curry
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
- dwa filety z dorsza atlantyckiego
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- 4-5 marchewek
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oregano
- łyżka bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka curry
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
- dwa filety z dorsza atlantyckiego
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- 4-5 marchewek
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oregano
- łyżka bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka curry
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Naszą rybkę biednego Dorsza pozbawiamy skóry i nacieramy z wierzchu solą, i pieprzem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy marchewkę, kroimy w słupki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, wykładamy na papier do pieczenia.

Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Po środku układamy rybę, a następnie przykładamy drugim ciastem, formujemy kształt rybopodobny i wstawiamy do piekarnika wraz z marchewką. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Pod sam koniec przygotowujemy sos. Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy razem. Następnie lekko podgrzewamy, zestawiamy z kuchenki i dodajemy przyprawy. Dorsz powinien być już dobry. Wyciągamy go z piekarnika i wykładamy na talerz :) Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 846
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1360
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 846
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1360



Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
- dwa filety z dorsza atlantyckiego
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- 4-5 marchewek
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oregano
- łyżka bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka curry
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Naszą rybkę biednego Dorsza pozbawiamy skóry i nacieramy z wierzchu solą, i pieprzem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy marchewkę, kroimy w słupki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, wykładamy na papier do pieczenia.
Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Po środku układamy rybę, a następnie przykładamy drugim ciastem, formujemy kształt rybopodobny i wstawiamy do piekarnika wraz z marchewką. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Pod sam koniec przygotowujemy sos. Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy razem. Następnie lekko podgrzewamy, zestawiamy z kuchenki i dodajemy przyprawy. Dorsz powinien być już dobry. Wyciągamy go z piekarnika i wykładamy na talerz :) Smacznego!