Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-01-2016
Dwa dni odpoczynku to zdecydowanie za mało, aby nabrać sił od szarej rzeczywistości mam nadzieję, że zapiekany dorsz w kruchym cieście zagości na Waszym stole :) Jeżeli tak to przepis poniżej! :D
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14576
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14576
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Składniki
Naszą rybkę biednego Dorsza pozbawiamy skóry i nacieramy z wierzchu solą, i pieprzem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy marchewkę, kroimy w słupki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, wykładamy na papier do pieczenia.
Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Po środku układamy rybę, a następnie przykładamy drugim ciastem, formujemy kształt rybopodobny i wstawiamy do piekarnika wraz z marchewką. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Pod sam koniec przygotowujemy sos. Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy razem. Następnie lekko podgrzewamy, zestawiamy z kuchenki i dodajemy przyprawy. Dorsz powinien być już dobry. Wyciągamy go z piekarnika i wykładamy na talerz :) Smacznego!