Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego dania nie będzie ani historii, ani filozofii. Powstało ono z czystego lenistwa i ochoty na placki ziemniaczane w wersji "fit". Tak. Wiem, że obecność w nim boczku pozornie temu przeczy, jednak w trakcie przygotowania zobaczycie, że sporo boczkowego tłuszczyku podlega "utylizacji" :) Potrawa jest szybka, prosta i przede wszystkim bardzo smaczna.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19843
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242846
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19843
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242846
Składniki
Plastry boczku kroimy na cienkie paski, a następnie podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, aby boczek miał postać chrupiących "chipsów". Nadmiar tłuszczu odlewamy.
Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy przyprawami, dodajemy "chrupki" z boczku, mieszamy i umieszczamy na patelni nadającej się do zapiekania w piekarniku lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 230 stopni dopóki placek nie zarumieni się. Następnie wybijamy na wierzch jajka i wstawiamy do piekarnika tak, aby ścięło się samo białko, a żółtka pozostały płynne (coś jak idealne jajko sadzone). Całość przed podaniem możemy posypać dymką lub koperkiem. Pyszne! :)
Po więcej przepisów i ciekawostek zapraszam na www.kateskitchen.pl