Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony fit-placek ziemniaczany

Pieczony fit-placek ziemniaczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 359

Dodano:

Odsłon: 5879

Do tego dania nie będzie ani historii, ani filozofii. Powstało ono z czystego lenistwa i ochoty na placki ziemniaczane w wersji "fit". Tak. Wiem, że obecność w nim boczku pozornie temu przeczy, jednak w trakcie przygotowania zobaczycie, że sporo boczkowego tłuszczyku podlega "utylizacji" :) Potrawa jest szybka, prosta i przede wszystkim bardzo smaczna.

Składniki

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • sól/pieprz/gałka muszkatołowa do smaku
  • cebulka dymka/koperek/szczypiorek (co tam akurat mamy)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Plastry boczku kroimy na cienkie paski, a następnie podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, aby boczek miał postać chrupiących "chipsów". Nadmiar tłuszczu odlewamy.

  2. Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy przyprawami, dodajemy "chrupki" z boczku, mieszamy i umieszczamy na patelni nadającej się do zapiekania w piekarniku lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 230 stopni dopóki placek nie zarumieni się. Następnie wybijamy na wierzch jajka i wstawiamy do piekarnika tak, aby ścięło się samo białko, a żółtka pozostały płynne (coś jak idealne jajko sadzone). Całość przed podaniem możemy posypać dymką lub koperkiem. Pyszne! :)

  3. Po więcej przepisów i ciekawostek zapraszam na www.kateskitchen.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń