Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego dania nie będzie ani historii, ani filozofii. Powstało ono z czystego lenistwa i ochoty na placki ziemniaczane w wersji "fit". Tak. Wiem, że obecność w nim boczku pozornie temu przeczy, jednak w trakcie przygotowania zobaczycie, że sporo boczkowego tłuszczyku podlega "utylizacji" :) Potrawa jest szybka, prosta i przede wszystkim bardzo smaczna.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5975
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12817
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4568
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5975
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12817
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4568
Składniki
Plastry boczku kroimy na cienkie paski, a następnie podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, aby boczek miał postać chrupiących "chipsów". Nadmiar tłuszczu odlewamy.
Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy przyprawami, dodajemy "chrupki" z boczku, mieszamy i umieszczamy na patelni nadającej się do zapiekania w piekarniku lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 230 stopni dopóki placek nie zarumieni się. Następnie wybijamy na wierzch jajka i wstawiamy do piekarnika tak, aby ścięło się samo białko, a żółtka pozostały płynne (coś jak idealne jajko sadzone). Całość przed podaniem możemy posypać dymką lub koperkiem. Pyszne! :)
Po więcej przepisów i ciekawostek zapraszam na www.kateskitchen.pl