Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z kalafiorem w roli głównej. Kalafior w marynacie musztardowej pieczony w piekarniku podany z piure ziemniaczanym, smażonym jajkiem i boczkiem z odrobiną koperku. A do tego zsiadłe mleko lub kefir:)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 146
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4197
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 146
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4197
Składniki
Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki. Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy różyczki kalafiora, układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiekamy 60-70 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę podobnej wielkości/by równo się ugotowały/,płuczemy,przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, mleko, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę a gdy się zeszkli przesuwamy ją z boczkiem na bok i wbijamy jajka. Oprószamy przyprawami i smażymy - do ściętego białka i płynnego żółtka lub "na twardo" - jak kto lubi. Porcje piure wykładamy na talerz, polewamy tłuszczem z cebulą i boczkiem, wykładamy smażone jajko, dodajemy pieczonego kalafiora i posypujemy posiekanym koperkiem.