Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z kalafiorem w roli głównej. Kalafior w marynacie musztardowej pieczony w piekarniku podany z piure ziemniaczanym, smażonym jajkiem i boczkiem z odrobiną koperku. A do tego zsiadłe mleko lub kefir:)
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1365
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1365
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6258
Składniki
Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki. Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy różyczki kalafiora, układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiekamy 60-70 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę podobnej wielkości/by równo się ugotowały/,płuczemy,przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, mleko, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę a gdy się zeszkli przesuwamy ją z boczkiem na bok i wbijamy jajka. Oprószamy przyprawami i smażymy - do ściętego białka i płynnego żółtka lub "na twardo" - jak kto lubi. Porcje piure wykładamy na talerz, polewamy tłuszczem z cebulą i boczkiem, wykładamy smażone jajko, dodajemy pieczonego kalafiora i posypujemy posiekanym koperkiem.