Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z kalafiorem w roli głównej. Kalafior w marynacie musztardowej pieczony w piekarniku podany z piure ziemniaczanym, smażonym jajkiem i boczkiem z odrobiną koperku. A do tego zsiadłe mleko lub kefir:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8066
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1163
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4528
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 535
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8066
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1163
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4528
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 535
Składniki
Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki. Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy różyczki kalafiora, układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiekamy 60-70 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę podobnej wielkości/by równo się ugotowały/,płuczemy,przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, mleko, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę a gdy się zeszkli przesuwamy ją z boczkiem na bok i wbijamy jajka. Oprószamy przyprawami i smażymy - do ściętego białka i płynnego żółtka lub "na twardo" - jak kto lubi. Porcje piure wykładamy na talerz, polewamy tłuszczem z cebulą i boczkiem, wykładamy smażone jajko, dodajemy pieczonego kalafiora i posypujemy posiekanym koperkiem.