Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczyste mięso, chrupiąca skórka..... pyszny kurczak pachnący cytryną, czosnkiem i rozmarynem
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3752
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1296
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3752
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1296
Składniki
Do roztopionego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny , paprykę w proszku, sól i pieprz.
Kurczaka położyć do brytfanny. Skórę poluzować nad piersiami (można użyć do tego łyżki), wlać część maślanej marynaty a resztą wysmarować powierzchnię kurczaka. Do wnętrza tuszki włożyć pokrojoną cytrynę (tę z której wyciskaliśmy sok również) i gałązki rozmarynu, 1-2 gałązki zostawić do warzyw. Nogi kurczaka związać. Całość dodatkowo lekko oprószyć solą i pieprzem. Podlać winem lub bulionem.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Włożyć brytfannę z kurczakiem. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez godzinę, co jakiś czas polewając kurczaka tworzącym się sosem.
Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszorować (lub obrać ze skórki), większe sztuki pokroić na kawałki. Z pozostawionych gałązek rozmarynu oderwać listki, dodać do warzyw.
Po godzinie pieczenia do kurczaka dodać przygotowane warzywa. Piec kolejne 45-60 minut.