Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczyste mięso, chrupiąca skórka..... pyszny kurczak pachnący cytryną, czosnkiem i rozmarynem
Polecam.
Odsłon: 324
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 246
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 324
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 246
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 51
Składniki
Do roztopionego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny , paprykę w proszku, sól i pieprz.
Kurczaka położyć do brytfanny. Skórę poluzować nad piersiami (można użyć do tego łyżki), wlać część maślanej marynaty a resztą wysmarować powierzchnię kurczaka. Do wnętrza tuszki włożyć pokrojoną cytrynę (tę z której wyciskaliśmy sok również) i gałązki rozmarynu, 1-2 gałązki zostawić do warzyw. Nogi kurczaka związać. Całość dodatkowo lekko oprószyć solą i pieprzem. Podlać winem lub bulionem.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Włożyć brytfannę z kurczakiem. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez godzinę, co jakiś czas polewając kurczaka tworzącym się sosem.
Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszorować (lub obrać ze skórki), większe sztuki pokroić na kawałki. Z pozostawionych gałązek rozmarynu oderwać listki, dodać do warzyw.
Po godzinie pieczenia do kurczaka dodać przygotowane warzywa. Piec kolejne 45-60 minut.