Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy pieczeniu kurczaka dobra marynata to podstawa. Dzięki niej mięso nabiera aromatu i smaku. Chipotle to wędzona papryczka chili jalapeño, używana w kuchni meksykańskiej i południwo-zachodnich Stanach Zjednoczonych do przyprawiania dań typu Tex-Mex.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24845
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24845
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 83
Składniki
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Używając ostrego noża lub nożyc do drobiu z kurczaka wyciąć kręgosłup. Tuszkę rozłożyć na płasko, natrzeć przygotowaną mieszanką, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed pieczeniem mięso zostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Cebulę pokroić w ósemki i wraz z ząbkami czosnku przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kurczaka, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny. Ostatnie 20-30 minut piec bez przykrycia, żeby skórka się przyrumieniła. Podawać z cząstkami limonki i świeżą kolendrą.