Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy pieczeniu kurczaka dobra marynata to podstawa. Dzięki niej mięso nabiera aromatu i smaku. Chipotle to wędzona papryczka chili jalapeño, używana w kuchni meksykańskiej i południwo-zachodnich Stanach Zjednoczonych do przyprawiania dań typu Tex-Mex.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 727
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 727
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Używając ostrego noża lub nożyc do drobiu z kurczaka wyciąć kręgosłup. Tuszkę rozłożyć na płasko, natrzeć przygotowaną mieszanką, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed pieczeniem mięso zostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Cebulę pokroić w ósemki i wraz z ząbkami czosnku przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kurczaka, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny. Ostatnie 20-30 minut piec bez przykrycia, żeby skórka się przyrumieniła. Podawać z cząstkami limonki i świeżą kolendrą.