Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Bardzo dobre nadzienie z wątróbki.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1367
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1367
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Umieścić w dużym garnku lub misce w solance. Łyżka soli na litr wody. Pozostawić tak na 2-3 godziny. Po wyjęciu osączyć i osuszyć. Posmarować olejem i natrzeć z wierzchu i w środku słodką papryką i przyprawą do kurczaka po staropolsku.
Oczyszczoną, umytą i osuszoną wątróbkę oraz czysty, osuszony schab przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę pietruszki również przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą, cukier, masło, pieprz, sól i dokładnie wyrobić.
Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka i przy pomocy wykałaczek zamknąć kurczaka. Nogi związać bawełnianym sznurkiem.
Kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 2 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka - 1kg mięsa to 1 godzina pieczenia.
Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, żeby kurczak ładnie się przyrumienił.
Jeśli pozostał farsz, to przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika razem z kurczakiem. Piec ok 40 min. Jest to doskonały dodatek do pieczywa.
Smacznego.