Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, ale sycące danie zainspirowane receptą Karola Okrasy. Pieczony camembert i filet z kurczaka, podane z cukinią smażoną z czosnkiem. Wszystko z apetycznym sosem z orzeszków pistacjowych i porów. Palce lizać!
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5988
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1070
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8005
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5988
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1070
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8005
Składniki
Piersi z kurczaka pokrój (każdą) na 3 kawałki, posyp listkami świeżego tymianku (lub szczyptą suszonego) i każdy kawałek zawiń w plasterek boczku. Zepnij wykałaczką.
Z każdego serka zetnij cienko wierzch. Posyp odrobiną soli, grubo mielonego pieprzu i tymiankiem. Połóż na nim kilka cienkich plasterków czosnku i skrop kilkoma kroplami oliwy. Przykryj odciętym kawałkiem i dobrze dociśnij. Każdy serek owiń ciasno paskiem papieru do pieczenia i zepnij jego końce wykałaczką. Ułóż razem z kurczakiem na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra - dół).
Przygotuj sos - por pokrój w niedużą kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy w rondelku z grubym dnem. Dodaj posiekane pistacje, zalej winem i gotuj, aż sos się zredukuje.
Posól i dokładnie rozmieszaj śmietanę. Zahartuj i dodaj do sosu. Wymieszaj dokładnie i zagotuj na małym ogniu. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku i dokładnie zmiksuj całość. Przed podaniem dodaj musztardę i podgrzej, mieszając trzepaczką.
Cukinię umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż się zrumieni. Dodaj drobno posiekany czosnek dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę i podawaj. Wyłóż na talerze usmażoną cukinię, kurczaka i camembert. Udekoruj sosem i podawaj - najlepiej z białym winem.