Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty, chrupiący, aromatyczny, pachnący i nieziemsko pyszny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, kurczak z piekarnika.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 2178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 203
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 2178
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 203
Składniki
W małej miseczce przygotować marynatę. Połączyć oliwę, sól, czosnek granulowany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony tymianek. Kurczaka umyć i osuszyć. Wnętrze kurczaka posolić i popierzyć. Do środka tuszy włożyć kilka ząbków czosnku oraz gałązki tymianku. Otwór zatkać cząstkami jabłka. Następnie kurczaka polać przygotowaną marynatą i rozsmarować ją dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia (lub naczynia żaroodpornego) wylać bulion. Położyć kurczaka i szczelnie zakryć go folią. Wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na 1h. Po godzinie zdjąć folię, piekarnik ustawić na 200°C, polać wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piec przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą, chrupiącą skórę. Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz i podzielić na części, podawać polanego sosem.
Należy poczekać 10-15 minut zanim pokroi się gorącego kurczaka na porcje.