Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty, chrupiący, aromatyczny, pachnący i nieziemsko pyszny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, kurczak z piekarnika.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 673
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 673
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Składniki
W małej miseczce przygotować marynatę. Połączyć oliwę, sól, czosnek granulowany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony tymianek. Kurczaka umyć i osuszyć. Wnętrze kurczaka posolić i popierzyć. Do środka tuszy włożyć kilka ząbków czosnku oraz gałązki tymianku. Otwór zatkać cząstkami jabłka. Następnie kurczaka polać przygotowaną marynatą i rozsmarować ją dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia (lub naczynia żaroodpornego) wylać bulion. Położyć kurczaka i szczelnie zakryć go folią. Wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na 1h. Po godzinie zdjąć folię, piekarnik ustawić na 200°C, polać wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piec przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą, chrupiącą skórę. Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz i podzielić na części, podawać polanego sosem.
Należy poczekać 10-15 minut zanim pokroi się gorącego kurczaka na porcje.