Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowany kurczak w środku jest soczysty, natomiast skórka chrupiąca.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414211
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2257
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414211
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2257
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Passatę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z suszonych pomidorów, solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, przekładamy do miski i zlewamy pozostałą marynatę. Miskę przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki (min 4 godziny). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kurczaka przekładamy na blaszkę (marynaty nie wylewamy), przy pomocy silikonowego pędzelka, smarujemy marynatą, wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie, kurczaka obracamy, smarujemy marynatą z drugiej strony. Czynność tę powtarzamy co 15 min, do całkowitego upieczenia (90 min).