Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowany kurczak w środku jest soczysty, natomiast skórka chrupiąca.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1796
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3105
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1188
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1948
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1796
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3105
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1188
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1948
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Passatę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z suszonych pomidorów, solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, przekładamy do miski i zlewamy pozostałą marynatę. Miskę przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki (min 4 godziny). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kurczaka przekładamy na blaszkę (marynaty nie wylewamy), przy pomocy silikonowego pędzelka, smarujemy marynatą, wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie, kurczaka obracamy, smarujemy marynatą z drugiej strony. Czynność tę powtarzamy co 15 min, do całkowitego upieczenia (90 min).