Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na przyrządzenie udźca z indyka. Udziec indyczy to bardzo smaczne mięso, które najlepiej przyrządzić jako pieczeń. Wcześniej należy mięso pozostawić na kilka godzin w marynacie, następnie zwinąć jak roladę i upiec. Udziec był pieczony w rękawie a powstały sok został wykorzystany do zrobienia sosu pieczeniowego. W przepisie jest również podane jak go przyrządzić.
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 112
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 501
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 112
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 501
Składniki
Udziec myjemy, osuszamy i wycinamy kość Z w/w składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej mięso. Mięso dokładnie nacieramy marynatą , aby jej składniki pokryły mięso z obu jego stron Mięso pozostawiamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Następnie udziec zwijamy jak roladę i obwiązujemy nicią kuchenną, aby nadać pieczeni kształt Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, dodajemy pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler, a także pokrojoną w piórka cebulę. Wlewamy resztkę marynaty, a także pół szklanki wody. Rękaw spinamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia rękaw u góry rozcinamy i rozchylamy, a mięso polewamy sosem spod pieczeni i wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika, aby ładnie się zrumieniło
Z powstałego płynu możemy przygotować sos: płyn przecedzamy, zagęszczamy mąką i dodajemy odrobinę śmietany. Jeśli jest zbyt słony rozcieńczamy wodą