Dziś przepis na przyrządzenie udźca z indyka. Udziec indyczy to bardzo smaczne mięso, które najlepiej przyrządzić jako pieczeń. Wcześniej należy mięso pozostawić na kilka godzin w marynacie, następnie zwinąć jak roladę i upiec. Udziec był pieczony w rękawie a powstały sok został wykorzystany do zrobienia sosu pieczeniowego. W przepisie jest również podane jak go przyrządzić.
Pieczony udziec z indyka z sosem pieczeniowym
Składniki
- 1 udziec z indyka ( ok 1,2 kg )
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 1/2 szklanki wody
- rękaw do pieczenia
- Na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju
- łyżka sosu sojowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- łyżka majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- po szczypcie mielonego pieprzu czarnego i ziołowego
- łyżeczka soli
Składniki
- 1 udziec z indyka ( ok 1,2 kg )
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 1/2 szklanki wody
- rękaw do pieczenia
- Na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju
- łyżka sosu sojowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- łyżka majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- po szczypcie mielonego pieprzu czarnego i ziołowego
- łyżeczka soli

Etapy przygotowania
Udziec myjemy, osuszamy i wycinamy kość Z w/w składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej mięso. Mięso dokładnie nacieramy marynatą , aby jej składniki pokryły mięso z obu jego stron Mięso pozostawiamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Następnie udziec zwijamy jak roladę i obwiązujemy nicią kuchenną, aby nadać pieczeni kształt Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, dodajemy pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler, a także pokrojoną w piórka cebulę. Wlewamy resztkę marynaty, a także pół szklanki wody. Rękaw spinamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia rękaw u góry rozcinamy i rozchylamy, a mięso polewamy sosem spod pieczeni i wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika, aby ładnie się zrumieniło

Z powstałego płynu możemy przygotować sos: płyn przecedzamy, zagęszczamy mąką i dodajemy odrobinę śmietany. Jeśli jest zbyt słony rozcieńczamy wodą

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4341

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1084

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 587
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4341

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1084

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 587



Składniki
- 1 udziec z indyka ( ok 1,2 kg )
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 1/2 szklanki wody
- rękaw do pieczenia
- Na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju
- łyżka sosu sojowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- łyżka majeranku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- po szczypcie mielonego pieprzu czarnego i ziołowego
- łyżeczka soli
Udziec myjemy, osuszamy i wycinamy kość Z w/w składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej mięso. Mięso dokładnie nacieramy marynatą , aby jej składniki pokryły mięso z obu jego stron Mięso pozostawiamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Następnie udziec zwijamy jak roladę i obwiązujemy nicią kuchenną, aby nadać pieczeni kształt Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, dodajemy pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler, a także pokrojoną w piórka cebulę. Wlewamy resztkę marynaty, a także pół szklanki wody. Rękaw spinamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia rękaw u góry rozcinamy i rozchylamy, a mięso polewamy sosem spod pieczeni i wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika, aby ładnie się zrumieniło
Z powstałego płynu możemy przygotować sos: płyn przecedzamy, zagęszczamy mąką i dodajemy odrobinę śmietany. Jeśli jest zbyt słony rozcieńczamy wodą