Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki świąteczne wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Przepis, który chcę wam zaproponować, stosuję już od wielu lat. Możemy je piec już na początku adwentu i spokojnie mogą leżeć do świąt a nawet dłużej (o ile wcześniej ich nie zjemy:) ). Samo ciasto po przygotowaniu może poleżeć kilka dni zanim zabierzemy się za pieczenie. Ja przeważnie dopiekam przed świętami kolejną porcję :) Świetnie sprawdzą się jako smaczny i piękny upominek:) np. w formie chatki :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244650
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244650
Składniki
mąka pszenna 800g 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej miód 250g cukier 300g masło prawdziwe 150g jedna przyprawa do piernika jeden cynamon
Do garnka wkładamy masło, miód, cukier, cynamon oraz przyprawę do piernika.
Powoli podgrzewamy wszystko do momentu aż masło się rozpuści i połączy z resztą składników. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy na małym ogniu. Cukier nie musi się rozpuścić. Garnek z masą dstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę z sodą. Następnie dodajemy jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto rękoma.
Jeśli ciasto wydaje nam się za luźne to możemy dosypać trochę mąki, jednak trzeba z tym uważać. Jeśli za dużo nasypiemy, to pierniczki mogą wyjść nam twarde. Mi wystarcza 800g mąki. Wyrobione ciasto najlepiej jest odstawić je na całą noc a przynajmniej na jakieś 4 godziny, żeby odpoczęło i ładnie się związało.
Po tym czasie przystępujemy do najlepszego czyli do wykrawania i pieczenia :). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm. W razie potrzeby. podsypujemy mąką. Wykrawamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja bardzo lubię robić pierniczki witrażowe, dlatego też dodatkowo dokładam cukiereczki kolorowe. Mogą to być zwykłe pokruszone landrynki lub mini-cukiereczki.
Pierniczki wkładam do piekarnika i piekę ok. 10-12 minut w 180 stopniach C funkcja góra/dół (pierwszą porcję piekę ok. 14min. z tego względy, że nie nagrzewam piekarnika). Uwagi: jeśli robimy pierniczki witrażowe, to musimy pamiętać, aby nie zdejmować ich od razu z papieru. Muszą wystygnąć na papierze bo inaczej cukierek zostanie przyklejony do papieru a pierniczek nam się rozpadnie. A dlaczego dobrze, żeby ciasto odpoczęło? Ponieważ jeśli będziemy robić od razu po przygotowaniu, to będziemy podsypywać dużo mąki, bo ciasto będzie się kleić i rwać. Lepiej żeby sobie spokojnie poleżało
Z tego ciasta można wykonać również chatkę z piernika. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i skleić lukrem