Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki świąteczne wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Przepis, który chcę wam zaproponować, stosuję już od wielu lat. Możemy je piec już na początku adwentu i spokojnie mogą leżeć do świąt a nawet dłużej (o ile wcześniej ich nie zjemy:) ). Samo ciasto po przygotowaniu może poleżeć kilka dni zanim zabierzemy się za pieczenie. Ja przeważnie dopiekam przed świętami kolejną porcję :) Świetnie sprawdzą się jako smaczny i piękny upominek:) np. w formie chatki :)
mąka pszenna 800g
3 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
miód 250g
cukier 300g
masło prawdziwe 150g
jedna przyprawa do piernika
jeden cynamon
Do garnka wkładamy masło, miód, cukier, cynamon oraz przyprawę do piernika.
Powoli podgrzewamy wszystko do momentu aż masło się rozpuści i połączy z resztą składników. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy na małym ogniu. Cukier nie musi się rozpuścić. Garnek z masą dstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę z sodą. Następnie dodajemy jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto rękoma.
Jeśli ciasto wydaje nam się za luźne to możemy dosypać trochę mąki, jednak trzeba z tym uważać. Jeśli za dużo nasypiemy, to pierniczki mogą wyjść nam twarde. Mi wystarcza 800g mąki. Wyrobione ciasto najlepiej jest odstawić je na całą noc a przynajmniej na jakieś 4 godziny, żeby odpoczęło i ładnie się związało.
Po tym czasie przystępujemy do najlepszego czyli do wykrawania i pieczenia :). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm. W razie potrzeby. podsypujemy mąką. Wykrawamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja bardzo lubię robić pierniczki witrażowe, dlatego też dodatkowo dokładam cukiereczki kolorowe. Mogą to być zwykłe pokruszone landrynki lub mini-cukiereczki.
Pierniczki wkładam do piekarnika i piekę ok. 10-12 minut w 180 stopniach C funkcja góra/dół (pierwszą porcję piekę ok. 14min. z tego względy, że nie nagrzewam piekarnika).
Uwagi: jeśli robimy pierniczki witrażowe, to musimy pamiętać, aby nie zdejmować ich od razu z papieru. Muszą wystygnąć na papierze bo inaczej cukierek zostanie przyklejony do papieru a pierniczek nam się rozpadnie.
A dlaczego dobrze, żeby ciasto odpoczęło? Ponieważ jeśli będziemy robić od razu po przygotowaniu, to będziemy podsypywać dużo mąki, bo ciasto będzie się kleić i rwać. Lepiej żeby sobie spokojnie poleżało
Z tego ciasta można wykonać również chatkę z piernika. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i skleić lukrem
Łatwe, doskonałe jako dekoracja świątecznego stołu lub choinki chyba, że wcze...
Odsłon: 11007
Idealnie nadające się na świąteczne przyjęcie, kruche oraz słodkie pierniczki...
Odsłon: 7660
Przepis dnia
To już ostatni moment na upieczenie tych świątecznych pierniczków.
Odsłon: 7990
Wyjątkowo pyszna, zdrowa i kolorowa pizza. Idealna na przyjęcia i na co dzień.
Odsłon: 15693
Wyjątkowo pyszna, zdrowa i kolorowa pizza. Idealna na przyjęcia i na co dzień.
Odsłon: 15693
Składniki
mąka pszenna 800g 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej miód 250g cukier 300g masło prawdziwe 150g jedna przyprawa do piernika jeden cynamon
Do garnka wkładamy masło, miód, cukier, cynamon oraz przyprawę do piernika.
Powoli podgrzewamy wszystko do momentu aż masło się rozpuści i połączy z resztą składników. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy na małym ogniu. Cukier nie musi się rozpuścić. Garnek z masą dstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę z sodą. Następnie dodajemy jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto rękoma.
Jeśli ciasto wydaje nam się za luźne to możemy dosypać trochę mąki, jednak trzeba z tym uważać. Jeśli za dużo nasypiemy, to pierniczki mogą wyjść nam twarde. Mi wystarcza 800g mąki. Wyrobione ciasto najlepiej jest odstawić je na całą noc a przynajmniej na jakieś 4 godziny, żeby odpoczęło i ładnie się związało.
Po tym czasie przystępujemy do najlepszego czyli do wykrawania i pieczenia :). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm. W razie potrzeby. podsypujemy mąką. Wykrawamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja bardzo lubię robić pierniczki witrażowe, dlatego też dodatkowo dokładam cukiereczki kolorowe. Mogą to być zwykłe pokruszone landrynki lub mini-cukiereczki.
Pierniczki wkładam do piekarnika i piekę ok. 10-12 minut w 180 stopniach C funkcja góra/dół (pierwszą porcję piekę ok. 14min. z tego względy, że nie nagrzewam piekarnika). Uwagi: jeśli robimy pierniczki witrażowe, to musimy pamiętać, aby nie zdejmować ich od razu z papieru. Muszą wystygnąć na papierze bo inaczej cukierek zostanie przyklejony do papieru a pierniczek nam się rozpadnie. A dlaczego dobrze, żeby ciasto odpoczęło? Ponieważ jeśli będziemy robić od razu po przygotowaniu, to będziemy podsypywać dużo mąki, bo ciasto będzie się kleić i rwać. Lepiej żeby sobie spokojnie poleżało
Z tego ciasta można wykonać również chatkę z piernika. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i skleić lukrem
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak pieczony na puszce piwa
Dania główne
Najlepsze ciasto na pizzę
Dania główne
Golonka pieczona w marynacie musztardowej
Dania główne
Ryż z kurczakiem i warzywami
Kurczak pieczony na puszce piwa
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 169
Najlepsze ciasto na pizzę
Najlepsze ciasto na pizzę to przepis tajnie strzeżony przez mistrzów włoskiej...
Odsłon: 296