Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieróg calzone

Pieróg calzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1435

Dodano:

Odsłon: 26880

Ulubione danie mojego męża. Smaczne i sycące i co ważne do pieroga można dać co nam się podoba.

Składniki

  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 niepełna szklanka ciepłej wody
  • ok 400g mąki
  • 3 łyżki oliwy (oleju)
  • kilka plasterków szynki
  • Kukurydza konserwowa
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • start żółty ser
  • Sos pomidorowy
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieróg calzone

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn:
    Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn i resztę składników. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinkę aż podwoi swoją objętość.
    Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii.

  2. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor.

    Pieroga podaję z sosem czosnkowym.


    Ja z drugiej połowy ciasta drożdżowego robię dzieciom pizze lub formuję kulkę, smaruję olejem, wkładam do woreczka i do zamrażalki :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń