Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione danie mojego męża. Smaczne i sycące i co ważne do pieroga można dać co nam się podoba.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1279
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1294
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 226
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1279
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1294
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 226
Składniki
Robimy zaczyn: Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn i resztę składników. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinkę aż podwoi swoją objętość. Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii.
Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym. Ja z drugiej połowy ciasta drożdżowego robię dzieciom pizze lub formuję kulkę, smaruję olejem, wkładam do woreczka i do zamrażalki :)