Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis Ewa Wachowicz otrzymała od swojej sąsiadki z Zagórza. Na stałe zagościł w rodzinnym menu. Przepis pochodzi z 404. odcinka programu "Ewa Gotuje"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać szklankę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać 2 żółtka. Przyprawić oregano i solą. Dolać resztę ciepłego mleka, wymieszać i wyrobić. Przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Filet pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać paprykę i kurkumę. Gdy zaczną się karmelizować dorzucić mięso. Obsmażyć. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekany por. Wymieszać. Przyprawić solą oraz majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Nożem wyciąć kwadraty. Do farszu dodać starty ser. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Zlepić pierogi (brzegi posmarować wodą). Ułożyć na blasze. Posmarować białkiem i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C. Podawać na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym z miętą.