Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi karelskie to klasyczna fińska potrawa przypominająca nasze polskie pierogi, ale z farszem ryżowym. Charakterystycznym elementem jest żytnie, chrupiące ciasto. Danie jest często podawane z dodatkiem masła jajecznego.
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 94
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 73
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 94
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 73
Składniki
Przygotuj farsz. W garnku zagotuj wodę i dodaj ryż. Gotuj przez 5 minut do wchłonięcia płynu. Dodaj masło z mlekiem i zmniejsz ogień do małego. Gotuj całość przez 45-50 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna mieć gładką i gęstą konsystencję. Farsz posól do smaku i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj ciasto. Masło roztop i ostudź. Wszystkie składniki na ciast przełóż do miski i wymieszaj je silikonową szpatułką do uzyskania zwartej masy. Wyrabiaj ciasto rękoma aż będzie twarde i łatwe w obróbce. Ciasto uformuj w walec o średnicy ok. 5 cm. Pokrój go na ok. 10 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj wałkiem i rozciągnij, aż będzie bardzo cienki.
Przygotuj pierogi. Każdy z rozwałkowanych kawałków nafaszeruj ok. 2 łyżkami stołowymi zimnego już farszu. Uformuj falbankę na brzegach, pozostawiając farsz na wierzchu. Piekarnik nagrzej do temperatury 250 st. Celsjusza. Uformowane pierogi układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz je przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po tym czasie wyjmij pierogi karelskie z piekarnika i posmaruj obficie roztopionym masłem. Przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowania masła.
Przygotuj masło jajeczne. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i bardzo drobno posiekaj. Jajka wymieszaj z miękkim masłem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe pierogi posmaruj masłem jajecznym i podawaj na ciepło.