Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi karelskie to klasyczna fińska potrawa przypominająca nasze polskie pierogi, ale z farszem ryżowym. Charakterystycznym elementem jest żytnie, chrupiące ciasto. Danie jest często podawane z dodatkiem masła jajecznego.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 568
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3661
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2845
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 231
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 304
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 568
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3661
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2845
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 231
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 304
Składniki
Przygotuj farsz. W garnku zagotuj wodę i dodaj ryż. Gotuj przez 5 minut do wchłonięcia płynu. Dodaj masło z mlekiem i zmniejsz ogień do małego. Gotuj całość przez 45-50 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna mieć gładką i gęstą konsystencję. Farsz posól do smaku i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj ciasto. Masło roztop i ostudź. Wszystkie składniki na ciast przełóż do miski i wymieszaj je silikonową szpatułką do uzyskania zwartej masy. Wyrabiaj ciasto rękoma aż będzie twarde i łatwe w obróbce. Ciasto uformuj w walec o średnicy ok. 5 cm. Pokrój go na ok. 10 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj wałkiem i rozciągnij, aż będzie bardzo cienki.
Przygotuj pierogi. Każdy z rozwałkowanych kawałków nafaszeruj ok. 2 łyżkami stołowymi zimnego już farszu. Uformuj falbankę na brzegach, pozostawiając farsz na wierzchu. Piekarnik nagrzej do temperatury 250 st. Celsjusza. Uformowane pierogi układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz je przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po tym czasie wyjmij pierogi karelskie z piekarnika i posmaruj obficie roztopionym masłem. Przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowania masła.
Przygotuj masło jajeczne. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i bardzo drobno posiekaj. Jajka wymieszaj z miękkim masłem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe pierogi posmaruj masłem jajecznym i podawaj na ciepło.