Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1117

Dodano:

Odsłon: 762

Pierogi leniwe - smak dzieciństwa! Któż nie zajadał się tymi pysznymi leniwymi kluseczkami, wypełnionymi smakiem twarożku. Wielu z nas jest przekonanych, iż przygotowywanie ich jest męczące. Przeciwnie, w kilka chwil można przygotować te przepyszne kluski, którymi potem może zajadać się cała rodzina - zwłaszcza, gdy są apetycznie okraszone bitą śmietaną, cukrem, masłem lub smażoną bułką tartą. Niewielu z nas wie, iż pierogi leniwe to nie są kopytka - różnią się zawartością twarogu! Poznajcie nasz szybki i tani przepis na pierogi leniwe!

Składniki

  • 200 g twaróg tłusty
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • szczypta soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi leniwe

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgnieść z jajkiem za pomocą widelca, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól.

  2. Szybko zagnieść jednolite ciasto i delikatnie podsypując mąką uformować wałki.

  3. Walki kroić na kawałki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia.

  4. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń