Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kluchy ziemniaczane z twarogiem- czyli pierogi leniwe, oblane słodką zasmażką! Smak mojego dzieciństwa!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy ostygną przecisnąć je przez praskę razem z twarogiem. Ziemniaki można użyć z poprzedniego dnia, jeśli zostały z obiadu. Ziemniaki i twaróg można również przepuścić przez maszynkę do mielenia lub dobrze stłuc tłuczkiem do ziemniaków- tak żeby nie miały grudek. Do ziemniaków i twarogu dodać mąki oraz jajko. Całość wymieszać aż utworzy się jednolita masa. Ciasto nie może wyjść zbyt luźne w razie konieczności można podsypać mąką ale trzeba uważać, bo jeśli doda się za dużo mąki to kluchy wyjdą twarde. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę przykryć ściereczką lub włożyć do woreczka, żeby nie wyschło. Drugą połówkę ciasta kulamy w dłoniach na blacie aż wyjdzie długi wałek. Podczas kulania oprószyć wałek mąką, żeby nie kleiło się do blatu. To jak duże lub małe kluchy chcecie uzyskać to wy decydujecie o długości oraz grubości ciasta. Postępujemy tak jakbyśmy robili kopytka. Następnie wałek kroimy na kilka mniejszych części. Do gotującej się osolonej wody wrzucić kluchy. Do wody dodatkowo można dać łyżkę oleju, żeby kluchy się nie posklejały. Pierogi leniwe gotujemy ok 3-4 minuty co chwile delikatnie mieszając łyżką. Gdy wypłyną wszystkie na wierzch wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do dużej miski z zimną wodą. Dzięki temu zahartują się. Następnie przełożyć je do dużej brytfanny lub wielkiej misy. Dno naczynia posmarować olejem, żeby się pierogi nie posklejały. Do rondelka przełożyć masło i podgrzewać je na małym ogniu aż się rozpuści. Dodać bułkę tartą oraz cukier, dobrze wymieszać i jeszcze gorącą zasmażką polać pierogi leniwe. Smacznego!