Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na bardzo proste i pyszne pierogi po krakowsku, z farszem z pieczarek, żółtego sera i z dodatkiem smażonego boczku z cebulką, coś przepysznego, serdecznie polecam :-)
patelnia, tarka do warzyw, wałek do ciasta
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 419
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21909
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 419
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21909
Składniki
Farsz: 1. 500 g obranych i umytych pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy starte pieczarki. Smażymy na średnim ogniu. 3. Przyprawiamy pieczarki pieprzem, oregano i solą i smażymy tak długo, aż wilgoć wyparuje. Usmażone pieczarki odkładamy na bok. 4. Około 300 g boczku kroimy w drobną kostkę. 5. 2 cebule siekamy drobno. 6. 250 g sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach. 7. Pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i smażymy, gdy się już przyzłoci to dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy jeszcze chwilę. Gdy i cebulka się przyzłoci, odkładamy patelnię na bok. Okrasa gotowa. 8. Usmażone pieczarki dodajemy do startego żółtego sera. 9. Dodajemy do tego trochę okrasy, mieszamy. 10. Jeszcze trochę soli i pieprzu i farsz gotowy. 11. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i w środek wbijamy jajko. Widelcem mieszamy jajko z mąką i powoli wlewamy ok. 200 ml ciepłej wody. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to trzeba dodać wody. Zagniatamy ciasto i pod przykryciem odkładamy na bok na ok. 20 minut. Następnie część ciasta wykrawamy, wałkujemy i wycinamy kółka. 12. Nakładamy farsz i lepimy pierożki, które odkładamy na ściereczkę lub ręcznik papierowy. 13. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone przysmażonym boczkiem z cebulką i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :-)