Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi po meksykańsku, czyli empanadas, przygotowuje się z nieco innego ciasta niż polskie. Zapieka się je w wysokiej temperaturze i podaje z różnymi farszami o wyrazistym, zwykle pikantnym smaku.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Umieść wszystkie składniki w dużej misce lub na stolnicy (masło – pokrojone w kosteczkę) i zagnieć na jednolite ciasto. Wodę dodawaj stopniowo, by jej ilością wyregulować konsystencję ciasta. Początkowo będzie sypkie, ale z czasem powinno stać się gęste i zwarte.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
Odcedź fasolę z zalewy. Posiekaj drobno wołowinę i cebulę, a kiełbasę pokrój w kosteczkę.
Zeszklij na oleju cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dołóż na patelnię kiełbasę i wysmaż ją. Zawartość patelni wymieszaj z wołowiną i fasolą.
Wlej do rondelka bulion i zagotuj z koncentratem pomidorowym, sosem sojowym i przyprawami: wszystkimi sproszkowanymi paprykami, kminem rzymskim, pieprzem i solą. Gotuj aż sos zgęstnieje. Wówczas przelej go na patelnię, wymieszaj z farszem i gotuj jeszcze przez chwilę.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek i powycinaj w nim kółka o średnicy około 3,5 cm. Na kółkach ciasta ułóż niewielkie porcje farszu i Szczelnie je pozaklejaj, formując pierogi. Układa je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Przygotowane pierogi wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 25 minut na złocisty kolor. Upieczone pierogi podawaj z łagodnym dipem.