Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi po zamojsku z obłędnym farszem na bazie kaszy gryczanej i białego sera. Z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi pierogami ruskimi. Świetnie smakują podawane z kwaśną śmietaną, okraszone skwarkami ze słoniny.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 252
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4958
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4834
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44893
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 510
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 252
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4958
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4834
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44893
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 510
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Do dużej miski wsyp mąkę. W środku zrób wgłębienie. Wbij jedno całe jajko. Dodaj szczyptę soli. Powoli wlewaj gorącą wodę. Ciasto mieszaj łyżką. Kiedy ciasto lekko ostygnie zacznij zagniatać je dłońmi.
Gładkie, jednolite ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na około pół godziny, żeby odpoczęło.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do przestudzonej kaszy dodaj rozgnieciony twaróg. Farsz dopraw solą. Całość wymieszaj.
Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm. Wycinaj z niego okrągłe placuszki za pomocą szklanki.
Na okrągłe placuszki nakładaj po kulce farszu. Zlep dokładnie brzegi każdego pieroga.
Pierogi po zamojsku gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane pierogi zahartuj w zimnej wodzie. Pirogi po zamojsku serwuj okraszone skwarkami w towarzystwie kwaśnej śmietany.