Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi po zamojsku z obłędnym farszem na bazie kaszy gryczanej i białego sera. Z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi pierogami ruskimi. Świetnie smakują podawane z kwaśną śmietaną, okraszone skwarkami ze słoniny.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12387
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13286
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5636
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12387
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13286
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5636
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Do dużej miski wsyp mąkę. W środku zrób wgłębienie. Wbij jedno całe jajko. Dodaj szczyptę soli. Powoli wlewaj gorącą wodę. Ciasto mieszaj łyżką. Kiedy ciasto lekko ostygnie zacznij zagniatać je dłońmi.
Gładkie, jednolite ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na około pół godziny, żeby odpoczęło.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do przestudzonej kaszy dodaj rozgnieciony twaróg. Farsz dopraw solą. Całość wymieszaj.
Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm. Wycinaj z niego okrągłe placuszki za pomocą szklanki.
Na okrągłe placuszki nakładaj po kulce farszu. Zlep dokładnie brzegi każdego pieroga.
Pierogi po zamojsku gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane pierogi zahartuj w zimnej wodzie. Pirogi po zamojsku serwuj okraszone skwarkami w towarzystwie kwaśnej śmietany.