Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi razowe z serem i ziemniakami

Pierogi razowe z serem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2204 Ocena: 48891

Dodano:

Odsłon: 2454

No i wiecie…pierogi zrobimy, w zasadzie wszystko mamy…ser, ziemniaki (zostały z poprzedniego obiadu), cebula, śmietana, słonina, masło i !!!! Po przyjeździe z zakupów patrzymy do szafek a tam NULL! Nie ma mąki, jest tylko gryczana, krupczatka i pszenna razowa. Plan był, więc losowanie padło na razową :D No i fajnie wyszło ;) Tylko trzeba troszkę grubsze ciasto zrobić ;)

Składniki

  • Farsz:
  • 150 g bałkańskiego sera koziego
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka masła
  • 200-250 ml wrzącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonej słoniny
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi razowe z serem i ziemniakami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i ser mielimy na minimalnych oczkach, doprawiamy (ewentualnie) pieprzem.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Następnie rozwałkowujemy (około 2 mm), przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
    Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku.

    Podajemy okraszone z podsmażoną słoniną i posiekaną cebulą. Mieszamy ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń