Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 302
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2910
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 302
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2910
Składniki
Ziemniaki umyć,obrać,zalać taką ilością osolonego wrzątku,by je zakrywał,wsypać kopiastą łyżkę soli i gotować pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 min,zależnie od wielkości ziemniaków. Jeśli trzeba,uzupełnić wodę,wewać tylko wrzątek. Odcedzić,a kiedy ziemniaki wystygną ,wraz z twarogiem zemleć. Cebulę bardzo drobno posiekać ,zrumienić na maśle i razem z tłuszczem połączyć z maą srowo-ziemniaczaną. W przesianej mące zrbić dołek,wbić jajko,wsypć sczyptę soli i zagnieść ciasto,dodając około 100 ml wody. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Wyrabiać,aż będzie gładkie. Rozwałkować na grubość 2-2,5 mm ,oprószając stolnicę niewielką ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła. Na środek nakładać kulkę farszu,zginać na pół ,dokładnie zlepić brzegi. Pierogi wrzucać do jak największej ilości osolonej wody. Wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na wierzch.