Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2210
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 196
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1934
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 35
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2210
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 196
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1934
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 35
Składniki
Ziemniaki umyć,obrać,zalać taką ilością osolonego wrzątku,by je zakrywał,wsypać kopiastą łyżkę soli i gotować pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 min,zależnie od wielkości ziemniaków. Jeśli trzeba,uzupełnić wodę,wewać tylko wrzątek. Odcedzić,a kiedy ziemniaki wystygną ,wraz z twarogiem zemleć. Cebulę bardzo drobno posiekać ,zrumienić na maśle i razem z tłuszczem połączyć z maą srowo-ziemniaczaną. W przesianej mące zrbić dołek,wbić jajko,wsypć sczyptę soli i zagnieść ciasto,dodając około 100 ml wody. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Wyrabiać,aż będzie gładkie. Rozwałkować na grubość 2-2,5 mm ,oprószając stolnicę niewielką ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła. Na środek nakładać kulkę farszu,zginać na pół ,dokładnie zlepić brzegi. Pierogi wrzucać do jak największej ilości osolonej wody. Wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na wierzch.