Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 5192

Dodano:

Odsłon: 56166

Jak dla mnie najlepsze ciasto na pierogi które zawsze wychodzi!! Takie pierogi są uwielbiane u mnie w domu z dodatkiem śmietanki czy barszczu czerwonego - niebo w gębie ;)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3szkl. mąki
  • 250 - 300ml. przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • po 0.7 kg. sera białego i ziemniaków
  • 1-2 cebule w zależności od wielkości + tłuszcz do podsmażenia
  • Dodatkowo: pieprz, kucharek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać wodę i olej oraz sól. Ciasto zagnieść aby było elastyczne. Odstawić na chwilę pod przykryciem.

    Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i lekko przestudzić.
    Przecisnąć ser i ziemniaki przez praskę.
    Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać do ziemniaków i sera - doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.

  2. Ciasto rozwałkować cienko.
    Formą do pierogów wykrawać kółka i nakładać farsz.

  3. Pierogi wrzucić do wrzącej wody i gotować aż do wypłynięcia i jeszcze małą chwilkę.

    Podawać z cebulką podsmażoną. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elwirkaslo 06 grudnia 2013 świetny przepis. Tylko jedna uwaga: do ruskich koniecznie pieprz ziołowy. ES

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Izabela87 30 sierpnia 2013 Robię dokładnie takie samo ciasto:) Wychodzi pyszne:) Śliczne pierożki. Odpowiedzi: 1 ▼

68 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń