Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1381

Dodano:

Odsłon: 4724

Mój synek jest pierogomaniaczkiem i dla niego zrobiłam ruskie pierogi. Na górę dałam masełko bo w takiej wersji jada pierogi mój synek :)

Składniki

  • 25o gr zmielonego twarogu
  • około 300 gr ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 250g mąki
  • 1 łyzka masła
  • pół szklanki gorącej wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Gotujemy ziemniaki, studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy ziemniaki ostygną wszystkie 3 składniki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dałam sól morską i pieprz ziołowy.

  2. Pierogi:
    Do miski wsypujemy mąkę. Do pół szklanki gorącej wody dodajemy łyżkę masła i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wodę z masłem dajemy do mąki i mieszamy początkowo widelcem. Następnie ciasto wyrabiamy dłonią aż będzie elastyczne i gładkie.

  3. Ciasto wałkujemy w miarę cieniutko i wykrawamy szklanką kółka. Na środek kładziemy łyżeczkę farszu i formujemy pieroga. Ja brzegi pierogów dodatkowo dociskam widelcem.

    Gotujemy partiami w osolonej wodzie.

    Pierogi można podać ze skwarkami lub tak jak mój synek najbardziej lubi z masełkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń