Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój synek jest pierogomaniaczkiem i dla niego zrobiłam ruskie pierogi. Na górę dałam masełko bo w takiej wersji jada pierogi mój synek :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5139
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2142
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6910
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5139
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2142
Składniki
Farsz: Gotujemy ziemniaki, studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy ziemniaki ostygną wszystkie 3 składniki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dałam sól morską i pieprz ziołowy.
Pierogi: Do miski wsypujemy mąkę. Do pół szklanki gorącej wody dodajemy łyżkę masła i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wodę z masłem dajemy do mąki i mieszamy początkowo widelcem. Następnie ciasto wyrabiamy dłonią aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto wałkujemy w miarę cieniutko i wykrawamy szklanką kółka. Na środek kładziemy łyżeczkę farszu i formujemy pieroga. Ja brzegi pierogów dodatkowo dociskam widelcem. Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Pierogi można podać ze skwarkami lub tak jak mój synek najbardziej lubi z masełkiem.