Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16588

Dodano:

Odsłon: 2242

Kuchnia polska, uwielbiam , a Wy ?

Składniki

  • Farsz: 500 g ziemniaków
  • 150 g białego sera
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól morska
  • pieprz
  • Ciasto: 300 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 25 g masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałem w osolonym wrzątku (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).

    Ziemniaki razem z serem zmieliłem.

    Cebulę posiekałem i zeszkliłem na oleju. Dodałem do farszu. Masę dokładnie wyrobiłem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

    Do mąki wlałem wodę z masłem i wyrobiłem na jednolitą masę.

    Ciasto cienko rozwałkowałem i wykroiłem, przy pomocy szklanki koła. Na środek każdego ułożyłem farsz i zlepiłem pierogi.

    Ugotowałem w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Podałem z omastą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń