Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 619

Niespodzianka dla żony

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka około 800g
  • Mleko około 500 ml
  • Kostka masła
  • FARSZ
  • Ziemniaki 600g
  • Twaróg 550 g
  • Cebula biała 2 szt
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. FARSZ

    Ugotować ziemniaki ,następnie przecisnąć przez praskę . Przełożyć do miski.

  2. Do ziemniaków dodać twaróg i podsmażona cebulę. Wszystko razem wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem i solą.

  3. CIASTO

    W misce wymieszać mąkę z ciepłym mlekiem i miękkim masłem (najlepiej wyjąć dzień wcześniej ).

  4. Ukroić kawałek a resztę trzymać przy ciepłym grzejniku w tedy ciasto jest cały czas miękkie i lepiej się wałkuje.

  5. Ciasto rozwałkować na około 3 mm . Krążki na pierogi można wycinać szklanką lub innym naczyniem w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość pierogów.

  6. Krążki układamy na ścierce następnie przykrywamy ścierką i wykładamy kolejną porcje krążków. Cały proces powtarzamy aż do zużycia ciasta.

  7. Układamy farsz na krążku i lepimy pierogi.

  8. Miejsce złączenia dociskamy widelcem robiąc charakterystyczny wzorek.

  9. Najpierw zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Gdy woda już się gotuję
    wrzucamy partię pierogów . Kiedy wypłyną gotujemy około 2 minuty. Wykładamy je na durszlak i dajemy chwile na obcieknięcie.Posmarować olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową . Zachować odstępy po miedzy pierogami aby się nie posklejały Można jeść gotowane, smażone lub pieczone. Najlepiej podawać ze smażona cebulka.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń