Pierogi ruskie
Składniki
- CIASTO
- Mąka około 800g
- Mleko około 500 ml
- Kostka masła
- FARSZ
- Ziemniaki 600g
- Twaróg 550 g
- Cebula biała 2 szt
Składniki
- CIASTO
- Mąka około 800g
- Mleko około 500 ml
- Kostka masła
- FARSZ
- Ziemniaki 600g
- Twaróg 550 g
- Cebula biała 2 szt

Etapy przygotowania
FARSZ Ugotować ziemniaki ,następnie przecisnąć przez praskę . Przełożyć do miski.

Do ziemniaków dodać twaróg i podsmażona cebulę. Wszystko razem wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem i solą.

CIASTO W misce wymieszać mąkę z ciepłym mlekiem i miękkim masłem (najlepiej wyjąć dzień wcześniej ).

Ukroić kawałek a resztę trzymać przy ciepłym grzejniku w tedy ciasto jest cały czas miękkie i lepiej się wałkuje.

Ciasto rozwałkować na około 3 mm . Krążki na pierogi można wycinać szklanką lub innym naczyniem w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość pierogów.

Krążki układamy na ścierce następnie przykrywamy ścierką i wykładamy kolejną porcje krążków. Cały proces powtarzamy aż do zużycia ciasta.

Układamy farsz na krążku i lepimy pierogi.

Miejsce złączenia dociskamy widelcem robiąc charakterystyczny wzorek.

Najpierw zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Gdy woda już się gotuję wrzucamy partię pierogów . Kiedy wypłyną gotujemy około 2 minuty. Wykładamy je na durszlak i dajemy chwile na obcieknięcie.Posmarować olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową . Zachować odstępy po miedzy pierogami aby się nie posklejały Można jeść gotowane, smażone lub pieczone. Najlepiej podawać ze smażona cebulka. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4521
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 41
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 74
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4521
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 41
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 74



Składniki
- CIASTO
- Mąka około 800g
- Mleko około 500 ml
- Kostka masła
- FARSZ
- Ziemniaki 600g
- Twaróg 550 g
- Cebula biała 2 szt
FARSZ Ugotować ziemniaki ,następnie przecisnąć przez praskę . Przełożyć do miski.
Do ziemniaków dodać twaróg i podsmażona cebulę. Wszystko razem wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem i solą.
CIASTO W misce wymieszać mąkę z ciepłym mlekiem i miękkim masłem (najlepiej wyjąć dzień wcześniej ).
Ukroić kawałek a resztę trzymać przy ciepłym grzejniku w tedy ciasto jest cały czas miękkie i lepiej się wałkuje.
Ciasto rozwałkować na około 3 mm . Krążki na pierogi można wycinać szklanką lub innym naczyniem w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość pierogów.
Krążki układamy na ścierce następnie przykrywamy ścierką i wykładamy kolejną porcje krążków. Cały proces powtarzamy aż do zużycia ciasta.
Układamy farsz na krążku i lepimy pierogi.
Miejsce złączenia dociskamy widelcem robiąc charakterystyczny wzorek.
Najpierw zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Gdy woda już się gotuję wrzucamy partię pierogów . Kiedy wypłyną gotujemy około 2 minuty. Wykładamy je na durszlak i dajemy chwile na obcieknięcie.Posmarować olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową . Zachować odstępy po miedzy pierogami aby się nie posklejały Można jeść gotowane, smażone lub pieczone. Najlepiej podawać ze smażona cebulka. Smacznego