Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z ziemniaczano-serowym farszem
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 88
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1569
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2856
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 88
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1569
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2856
Składniki
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy wgłębienie i wlewamy powoli gorącą wodę ( na początku mieszamy łyżką). Następnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto (gdy będzie się kleiło to lekko podsypujemy mąką). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Ugotowane, ostudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie dodajemy do nich twaróg i ponownie ugniatamy. Do farszu wsypujemy zeszkloną cebulkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je na grubość ok.. 1-2 mm. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i mocno zlepiamy brzegi. (Farsz można uformować w kuleczki, łatwiej się zlepia pierogi.) Pierogi przekładamy na tackę oprószoną mąką i przykrywamy ściereczką.
W garnku zagotowujemy wodę (ok.2 l), solimy i partiami gotujemy pierogi. Od wypłynięcia ok. 2 minuty. Smacznego! :)