Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z ziemniaczano-serowym farszem
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3651
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2740
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 220
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3651
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2740
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 220
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 264
Składniki
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy wgłębienie i wlewamy powoli gorącą wodę ( na początku mieszamy łyżką). Następnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto (gdy będzie się kleiło to lekko podsypujemy mąką). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Ugotowane, ostudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie dodajemy do nich twaróg i ponownie ugniatamy. Do farszu wsypujemy zeszkloną cebulkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je na grubość ok.. 1-2 mm. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i mocno zlepiamy brzegi. (Farsz można uformować w kuleczki, łatwiej się zlepia pierogi.) Pierogi przekładamy na tackę oprószoną mąką i przykrywamy ściereczką.
W garnku zagotowujemy wodę (ok.2 l), solimy i partiami gotujemy pierogi. Od wypłynięcia ok. 2 minuty. Smacznego! :)