Klasyczne danie polskiej kuchni. Proporcje na około 60 pierogów.
Pierogi ruskie
Składniki
- Ziemniaki 1 kg
- Twaróg 1/2 kg
- Cebula duża 1 szt.
- Olej do smażenia 5 łyżek
- Mąka pszenna 700 g
- Woda ciepła 250 ml
- Sól
- Pieprz
Składniki
- Ziemniaki 1 kg
- Twaróg 1/2 kg
- Cebula duża 1 szt.
- Olej do smażenia 5 łyżek
- Mąka pszenna 700 g
- Woda ciepła 250 ml
- Sól
- Pieprz
Etapy przygotowania
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w wodzie bez dodatku soli. Przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Twaróg przecisnąć przez praskę i dodać wraz z cebulą do wystudzonych ziemniaków. Dodać około 1-2 łyżeczek soli oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać około 250 ml ciepłej wody i zagnieść elastyczne, nieklejące się do dłoni ciasto. W razie konieczności podsypać mąką.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 części, 5 z nich umieścić w naczyniu pod przykryciem, a jedną rozwałkować na grubość około 1 mm, pokroić nożem na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na każdy kawałek nakładać po łyżce farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić. Gotowe pierogi układać na tacy wysypanej mąką, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 871
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2741
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3205
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 871
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2741
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3205
Składniki
- Ziemniaki 1 kg
- Twaróg 1/2 kg
- Cebula duża 1 szt.
- Olej do smażenia 5 łyżek
- Mąka pszenna 700 g
- Woda ciepła 250 ml
- Sól
- Pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w wodzie bez dodatku soli. Przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Twaróg przecisnąć przez praskę i dodać wraz z cebulą do wystudzonych ziemniaków. Dodać około 1-2 łyżeczek soli oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać około 250 ml ciepłej wody i zagnieść elastyczne, nieklejące się do dłoni ciasto. W razie konieczności podsypać mąką.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 części, 5 z nich umieścić w naczyniu pod przykryciem, a jedną rozwałkować na grubość około 1 mm, pokroić nożem na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na każdy kawałek nakładać po łyżce farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić. Gotowe pierogi układać na tacy wysypanej mąką, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wasze zdjęcia do przepisu
Uwielbiam,Twoje wyglądają niezwykle smacznie,aż się pośliniłam:)