Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne danie polskiej kuchni. Proporcje na około 60 pierogów.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 826
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1691
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6216
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8984
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 826
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1691
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6216
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8984
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w wodzie bez dodatku soli. Przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Twaróg przecisnąć przez praskę i dodać wraz z cebulą do wystudzonych ziemniaków. Dodać około 1-2 łyżeczek soli oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać około 250 ml ciepłej wody i zagnieść elastyczne, nieklejące się do dłoni ciasto. W razie konieczności podsypać mąką.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 części, 5 z nich umieścić w naczyniu pod przykryciem, a jedną rozwałkować na grubość około 1 mm, pokroić nożem na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na każdy kawałek nakładać po łyżce farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić. Gotowe pierogi układać na tacy wysypanej mąką, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.