Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 1428

Dodano:

Odsłon: 15743

Klasyczne danie polskiej kuchni. Proporcje na około 60 pierogów.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Twaróg 1/2 kg
  • Cebula duża 1 szt.
  • Olej do smażenia 5 łyżek
  • Mąka pszenna 700 g
  • Woda ciepła 250 ml
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w wodzie bez dodatku soli. Przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.

  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.

  3. Twaróg przecisnąć przez praskę i dodać wraz z cebulą do wystudzonych ziemniaków. Dodać około 1-2 łyżeczek soli oraz pieprz i dokładnie wymieszać.

  4. Do mąki dodać około 250 ml ciepłej wody i zagnieść elastyczne, nieklejące się do dłoni ciasto. W razie konieczności podsypać mąką.

  5. Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 części, 5 z nich umieścić w naczyniu pod przykryciem, a jedną rozwałkować na grubość około 1 mm, pokroić nożem na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na każdy kawałek nakładać po łyżce farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić. Gotowe pierogi układać na tacy wysypanej mąką, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 24 stycznia Uwielbiam,Twoje wyglądają niezwykle smacznie,aż się pośliniłam:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń