Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne danie polskiej kuchni. Proporcje na około 60 pierogów.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 260
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1026
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4080
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 260
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1026
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4080
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w wodzie bez dodatku soli. Przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Twaróg przecisnąć przez praskę i dodać wraz z cebulą do wystudzonych ziemniaków. Dodać około 1-2 łyżeczek soli oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać około 250 ml ciepłej wody i zagnieść elastyczne, nieklejące się do dłoni ciasto. W razie konieczności podsypać mąką.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 6 części, 5 z nich umieścić w naczyniu pod przykryciem, a jedną rozwałkować na grubość około 1 mm, pokroić nożem na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na każdy kawałek nakładać po łyżce farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić. Gotowe pierogi układać na tacy wysypanej mąką, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.