Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki dzieciństwa :)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5045
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419393
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5045
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419393
Składniki
Farsz: ziemniaki ugotować i ostudzić. Ubić je i dodać twaróg i podsmażoną cebulkę. Na farsz sojowy przepis jest podobny, tylko nie dodajemy ziemniaków. Soję surową należy namoczyć jak groch czy fasolę, najlepiej na całą noc. Potem ugotować do miękkości (ok. 2 godzin). Odcedzić i ostudzić, a następnie zmielić na gładką masę.
Ciasto: mąkę przesiać i dodać żółtka, masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Dolewać bardzo ciepłej wody, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto rozwałkować na ok. 2-3 mm i wyciąć kółka. Nałożyć farsz i zlepić. Pierożki wrzucić do gorącej wody i gotować ok. 5 minut. Podawać z cebulką lub skwareczkami. Smacznego!