Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki dzieciństwa :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 286
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4497
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 286
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4497
Składniki
Farsz: ziemniaki ugotować i ostudzić. Ubić je i dodać twaróg i podsmażoną cebulkę. Na farsz sojowy przepis jest podobny, tylko nie dodajemy ziemniaków. Soję surową należy namoczyć jak groch czy fasolę, najlepiej na całą noc. Potem ugotować do miękkości (ok. 2 godzin). Odcedzić i ostudzić, a następnie zmielić na gładką masę.
Ciasto: mąkę przesiać i dodać żółtka, masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Dolewać bardzo ciepłej wody, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto rozwałkować na ok. 2-3 mm i wyciąć kółka. Nałożyć farsz i zlepić. Pierożki wrzucić do gorącej wody i gotować ok. 5 minut. Podawać z cebulką lub skwareczkami. Smacznego!