Smaki dzieciństwa :)
Pierogi ruskie i z farszem sojowym
Składniki
- Farsz: kilka ziemniaków lub 100 g soi
- 1 opakowanie półtłustego twarogu
- 1 średnia cebulka
- Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 2 żółtka
- bardzo ciepła woda
- sól, pieprz
Składniki
- Farsz: kilka ziemniaków lub 100 g soi
- 1 opakowanie półtłustego twarogu
- 1 średnia cebulka
- Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 2 żółtka
- bardzo ciepła woda
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Farsz: ziemniaki ugotować i ostudzić. Ubić je i dodać twaróg i podsmażoną cebulkę. Na farsz sojowy przepis jest podobny, tylko nie dodajemy ziemniaków. Soję surową należy namoczyć jak groch czy fasolę, najlepiej na całą noc. Potem ugotować do miękkości (ok. 2 godzin). Odcedzić i ostudzić, a następnie zmielić na gładką masę.
Ciasto: mąkę przesiać i dodać żółtka, masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Dolewać bardzo ciepłej wody, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto rozwałkować na ok. 2-3 mm i wyciąć kółka. Nałożyć farsz i zlepić. Pierożki wrzucić do gorącej wody i gotować ok. 5 minut. Podawać z cebulką lub skwareczkami. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 465
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 465



Składniki
- Farsz: kilka ziemniaków lub 100 g soi
- 1 opakowanie półtłustego twarogu
- 1 średnia cebulka
- Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 2 żółtka
- bardzo ciepła woda
- sól, pieprz
Farsz: ziemniaki ugotować i ostudzić. Ubić je i dodać twaróg i podsmażoną cebulkę. Na farsz sojowy przepis jest podobny, tylko nie dodajemy ziemniaków. Soję surową należy namoczyć jak groch czy fasolę, najlepiej na całą noc. Potem ugotować do miękkości (ok. 2 godzin). Odcedzić i ostudzić, a następnie zmielić na gładką masę.
Ciasto: mąkę przesiać i dodać żółtka, masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Dolewać bardzo ciepłej wody, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto rozwałkować na ok. 2-3 mm i wyciąć kółka. Nałożyć farsz i zlepić. Pierożki wrzucić do gorącej wody i gotować ok. 5 minut. Podawać z cebulką lub skwareczkami. Smacznego!
Zaintrygowała mnie nazwa, więc zajrzałam...i było warto :)
Pycha ;)
a ja dodaje fasolke ale ta czerwona z puszki i tez jest pycha ale wersji z parowkami tez sprobuje:)
Ja dodaje do tego jeszcze paprykę czerwona i fasolkę szparagową + ketchup - POLECAM MOJĄ WERSJĘ! Jest nprawdę pyyyyszna...:))))