Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą. Przepis podglądnęłam w Kuchni+ i tak mi się spodobał, że postanowiłam wypróbować sama. W smaku bardzo przypominają ruskie pierogi, tyle, że są o wiele delikatniejsze. Spróbujcie sami!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23046
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1014
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23046
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1014
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia.
Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, ziemniaki które zabraliśmy, sól, pieprz i wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia.
Najlepiej smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi :-) Smacznego!