Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą. Przepis podglądnęłam w Kuchni+ i tak mi się spodobał, że postanowiłam wypróbować sama. W smaku bardzo przypominają ruskie pierogi, tyle, że są o wiele delikatniejsze. Spróbujcie sami!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia.
Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, ziemniaki które zabraliśmy, sól, pieprz i wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia.
Najlepiej smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi :-) Smacznego!