Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27072

Dodano:

Odsłon: 8542

Dziś zapraszam na odmienioną, ale bardzo smakowitą i aromatyczną, trochę włoską wersję ruskich pierogów. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem świeżej bazylii, a delikatności dodaje mu odrobina mleka. Smak farszu podkreślają zioła prowansalskie. Pierożki polane masełkiem smakują wybornie! Smacznie polecam :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • około 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • garść świeżej bazylii
  • FARSZ:
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 cebula biała
  • sól i pieprz
  • plaster masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją delikatnie na maśle. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i mielimy je wraz z serem białym. Do zmielonych składników dodajemy przyrumienioną cebulkę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, zaparzamy ją gorącą wodą, dodajemy mleko, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, aby stało się gładkie i elastyczne. Na koniec wyrabiania dodajemy drobno posiekane listki świeżej bazylii i jeszcze przez chwilę zagniatamy.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształty za pomocą foremki lub szklanki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i lepimy pierożki (możemy także posłużyć się foremką). Każdy pierożek układamy na lnianej ściereczce i przykrywamy, aby ciasto nie wysychało.

  4. Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.

  5. Pierogi podajemy polane roztopionym masełkiem.

    Jako okrasa świetnie sprawdzi się także przyrmieniona cebulka, a smak dodatkowo podkreśli kwaśna śmietana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń