Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kazimiera Solejuk, grana przez Katarzynę Żak, to popularna postać z serialu Ranczo. Zasłynęła w nim jako autorka najlepszych pierogów na świecie! Po sukcesie w Wilkowyjach rozpoczęła ich sprzedaż. Na początku dostępne były jedynie dwa rodzaje pierogów - z kapustą lub z mięsem. Gdy pierogi Solejukowej zaczęły się jednak cieszyć jeszcze większą popularnością, Kazimiera postanowiła poszerzyć ofertę o pierogi z serem, ruskie, ze szpinakiem czy grzybami. Finalnie, wydała także książkę kulinarną. Odkryj przepis na pierogi Solejukowej z serem feta i szpinakiem, który inspirowany jest recepturą na farsz z książki pt. Ranczo. Najlepsze na świecie Pierogi Solejukowej. Pierogi są naprawdę wyjątkowe! Fot. Marek BAZAK/East News // Fot. JACEK DOMINSKI/REPORTER
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 119
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 144
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 280
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 119
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 144
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 280
Składniki
Zanim zajmiesz się przygotowaniem pierogów Solejukowej, wyjmij szpinak z zamrażalnika, aby się rozmroził.
Przygotuj farsz. Pokrój cebule w kostkę i podsmaż na oleju na złocisty kolor. Rozmrożony szpinak odsącz z płynu, rozdrobnij, dodaj do cebuli i smaż jeszcze przez chwilę.
Następnie zmiel razem cebulę, szpinak, ser feta i ugotowane (chłodne) ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem według preferencji.
Teraz przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę lub blat kuchenny przesiej mąkę, dodaj sól i na środku dłonią zrób wgłębienie. Wlej do niego ciepłą wodę i olej. Następnie zagnieć, aż ciasto nie będzie miękkie i sprężyste.
Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (stolnicy) na cienki placek o grubości ok. milimetra. Wytnij koła szklanką, na każde nałóż kopiatą łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi, tworząc klasyczną falbankę.
Wrzuć pierogi na osoloną, wrzącą wodę z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną, trzymaj jeszcze minutę, a następnie odcedź.
Pierogi Solejukowej ze szpinakiem możesz podać od razu, w towarzystwie smażonej cebulki lub kwaśnej śmietany. Możesz również odstawić, aby przestygły po ugotowaniu, a następnie usmażyć je na patelni i podać ze smażoną cebulką. Smacznego!