Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z mieszanki mąki żytniej razowej i pszennej z nietypowym farszem. Przepis na ok. 25 średnich sztuk pierogów.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21654
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21654
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Na oleju podsmażamy na złoto cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy aż wyparuje woda z pieczarek. Pod koniec duszenia dodajemy ugotowaną ciecierzycę i przyprawy. Farsz odstawiamy do ostudzenia.
Robimy ciasto pierogowe: mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy jajko, szczyptę soli i oliwę i dolewając wodę wyrabiamy ciasto, żeby było elastyczne. Następnie podsypując mąką stolnicę lub matę wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i ciasno zlepiamy. Gotujemy pierogi ok. 5 - 6 min. od wypłynięcia. Ja do gotowania dodaję do wrzącej wody trochę oleju, wtedy pierogi się nie sklejają.