Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami

Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 1520

Pierogi z mieszanki mąki żytniej razowej i pszennej z nietypowym farszem. Przepis na ok. 25 średnich sztuk pierogów.

Składniki

  • Pieczarki, kilka szt.
  • Cebula, 1 duża szt.
  • Ugotowana ciecierzyca, 8 łyżek
  • Mąka żytnia razowa typ 2000, 1 i 1/2 szkl.
  • Mąka pszenna typ 650, 1 czubata szkl.
  • Jajko, 1 szt.
  • Letnia woda, 1/2 szkl.
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Papryka ostra, majeranek do przyprawienia
  • Szczypta soli
  • Olej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Na oleju podsmażamy na złoto cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy aż wyparuje woda z pieczarek. Pod koniec duszenia dodajemy ugotowaną ciecierzycę i przyprawy. Farsz odstawiamy do ostudzenia.

  2. Robimy ciasto pierogowe: mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy jajko, szczyptę soli i oliwę i dolewając wodę wyrabiamy ciasto, żeby było elastyczne. Następnie podsypując mąką stolnicę lub matę wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i ciasno zlepiamy. Gotujemy pierogi ok. 5 - 6 min. od wypłynięcia. Ja do gotowania dodaję do wrzącej wody trochę oleju, wtedy pierogi się nie sklejają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń