Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smaczne, a pikantny farsz z racji pieprzu naturalnego i soli daje wyjątkowy smak.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Przygotowanie ciasta: z mąki, oleju i stopniowo dodawanej wody wyrabiamy elastyczne ciasto.
Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy z dodatkiem tłuszczu na rozgrzanej patelni, doprawiając solą i naturalnym pieprzem, odstawiamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ugniatamy na puree. Dodajemy gęstą śmietanę oraz masło i razem wyrabiamy, dodając zeszkloną cebulę y solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko doprawiamy. Farsz ma mieć wyrazisty smak pieprzu.
Lepienie pierogów: Posypujemy stolnicę mąką, dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na cieńki placek. odpowiedniej wielkości formą np.: szklanką lub kubkiem, wycinamy kółka, rozciągamy je delikatnie w palcach, aby ciasto dobrze się sklejało nadziane farszem. Nakładamy na środek krążka czubatą łyżeczkę farszu, składamy na połowę i dokładnie sklejamy brzegi formując wzorek. Następnie wrzucamy na gotującą sie wolno i osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju, aby się nie sklejały. pierogi gotujemy na wolnym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię przez 3-5 minut. Podajemy jeszcze gorące okraszone zrumienioną cebulką z wędzonym podgardlem lub jak kto lubi, np.; smażone. Ja, wraz z rodziną preferujemy te pierwsze pierogi.