Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smaczne, a pikantny farsz z racji pieprzu naturalnego i soli daje wyjątkowy smak.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37678
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 383
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9221
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37678
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 383
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9221
Składniki
Przygotowanie ciasta: z mąki, oleju i stopniowo dodawanej wody wyrabiamy elastyczne ciasto.
Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy z dodatkiem tłuszczu na rozgrzanej patelni, doprawiając solą i naturalnym pieprzem, odstawiamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ugniatamy na puree. Dodajemy gęstą śmietanę oraz masło i razem wyrabiamy, dodając zeszkloną cebulę y solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko doprawiamy. Farsz ma mieć wyrazisty smak pieprzu.
Lepienie pierogów: Posypujemy stolnicę mąką, dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy na cieńki placek. odpowiedniej wielkości formą np.: szklanką lub kubkiem, wycinamy kółka, rozciągamy je delikatnie w palcach, aby ciasto dobrze się sklejało nadziane farszem. Nakładamy na środek krążka czubatą łyżeczkę farszu, składamy na połowę i dokładnie sklejamy brzegi formując wzorek. Następnie wrzucamy na gotującą sie wolno i osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju, aby się nie sklejały. pierogi gotujemy na wolnym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię przez 3-5 minut. Podajemy jeszcze gorące okraszone zrumienioną cebulką z wędzonym podgardlem lub jak kto lubi, np.; smażone. Ja, wraz z rodziną preferujemy te pierwsze pierogi.