Pierogi lubimy pod każdą postacią...a, że czasami coś w kuchni zostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by nauczyć ludzi racjonalnego gospodarowania zasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.
Pierogi z gęsimi wątróbkami
Składniki
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 250 gorącej wody
- 1 jajko
- Farsz:
- 500 g wątróbki gęsiej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki smalcu gęsiego
- 1 jabłko
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- mąka
- Omasta:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz
Składniki
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 250 gorącej wody
- 1 jajko
- Farsz:
- 500 g wątróbki gęsiej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki smalcu gęsiego
- 1 jabłko
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- mąka
- Omasta:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pierogami.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 319
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 319



Składniki
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 250 gorącej wody
- 1 jajko
- Farsz:
- 500 g wątróbki gęsiej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki smalcu gęsiego
- 1 jabłko
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- mąka
- Omasta:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pierogami.
:*
Super pomysł :)Chętnie bym zjadła porcyjkę :)
Świetny i bardzo oryginalny pomysł na farsz do pierożków. Ależ bym ich spróbowała! :D Mniam :)