Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi lubimy pod każdą postacią...a, że czasami coś w kuchni zostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by nauczyć ludzi racjonalnego gospodarowania zasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pierogami.
Podam wam dziś przepis na rosół choć wiem że każdy potrafi go ugotować. Jakoś...
Odsłon: 3891
Dziś na obiad poleca się gulasz z gęsi w sosie własnym, fakt że gęś jest swoj...
Odsłon: 4070
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 62
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 407
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 325
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 314
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 62
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 407
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 325
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 314
Składniki
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pierogami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak Magdy Gessler
Dania główne
Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut
Dania główne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Dania główne
Pierogi z jagodami
Kurczak Magdy Gessler
Drób jest najczęściej wykorzystywanym mięsem w naszych kuchniach. Dlatego też...
Odsłon: 41
Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut
W czym tkwi fenomen Pizza Hut? Oczywiście w cieście! Nigdzie indziej nie spot...
Odsłon: 109