Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 883

Najbardziej smakują obsmażone ,uwalniający się aromat świeżych grzybów jest obłędny

Składniki

  • 80 dkg świeżych grzybów
  • 10 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 dkg tartej bułki
  • 35 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1/8 l wody
  • sól , pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z grzybami

Przygotowanie

  1. Grzyby opłucz , oczyść , przytnij trzonki . poszatkuj w cienkie plasterki , dodaj 2-3 łyżki wody ,ugotuj pod przykryciem , tak aby nie było płynu .

  2. Bułkę namocz w wodzie lub mleku , odciśnij. Cebulę obierz , pokrój w krążki , usmaż na tłuszczu na jasno złoty kolor .

  3. Ugotowane grzyby , bułkę , cebulę przepuść przez maszynkę , dodaj sól , pieprz , tartą bułkę , wymieszaj .

  4. Mąkę przesiej na stolnicę , wbij jajko , dodaj sól , wodę , zagnieć wolne ciasto , starannie wyrobione . Przykryj ciasto miseczką aby nie obsychało .

  5. Ciasto wałkuj cienko , wykrawaj szklanką okręgi , na środku każdego okręgu nakładaj łyżką porcję farszu . Mocno sklejaj brzegi , przekładaj na tackę posypaną mąkę .

  6. Gotuj 2-3 min . Wybieraj łyżką cedzakową na cedzak , przelej gorącą wodą , odsącz , wyłóż na półmisek .

  7. Pierogi możemy jeść okraszone słoninką , usmażoną na tłuszczu cebulką lub tak jak prezentowane na zdjęciu odsmażone na tłuszczu .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń