Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2256 Ocena: 49791

Dodano:

Odsłon: 10430

Nie mogłem sobie nie pozwolić na przepyszne sezonowe pierogi z jagodami polanymi śmietaną z cukrem. Pycha!

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody
  • Nadzienie:
  • 500 ml leśnych jagód
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • gęsta śmietana+ cukier
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z jagodami

Przygotowanie

  1. W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm ,przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Jagody mieszamy z cukrem i wykładamy na środek każdego kółka z ciasta. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń