Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pierogi w sezonie jagodowym obowiązkowe tak jak i jagodzianki. Przepis na ciasto jest nieco inny bo z dodatkiem kwaśnej śmietany…
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19273
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1041
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 707
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19273
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1041
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 707
Składniki
Mąkę przesiewamy na stół; dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleić się do rąk. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.
Jagody w miseczce mieszamy z cukrem.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy brzegi; wrzucamy do gotującej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.
W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu…