Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jeżynami robiłam dziś po raz pierwszy. Byłam u cioci, która poddała mi taki pomysł, a oprócz tego obdarowała mnie sporą ilością jeżyn. Część do zamrożenia, trochę do słoiczków, a reszta na pierogi, które bardzo wszystkim smakowały. Zrobiłam ich w sumie 60. Trzeba było dość obficie posypać cukrem, bo jeżyny są dość kwaśne.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7886
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1135
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13654
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7886
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1135
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13654
Składniki
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy
Jeżyny oprószamy mąką ziemniaczaną ( ewentualnie też cukrem, choć ja słodzę dopiero ugotowane pierogi )
Foremką lub szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy po 1 jeżynie i zlepiamy
Masło roztapiamy, dodajemy bułkę i cynamon i podsmażamy na złoty kolor
W garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy pierogi, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy i na talerzu polewamy masłem z bułką. Słodzimy