Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jeżynami robiłam dziś po raz pierwszy. Byłam u cioci, która poddała mi taki pomysł, a oprócz tego obdarowała mnie sporą ilością jeżyn. Część do zamrożenia, trochę do słoiczków, a reszta na pierogi, które bardzo wszystkim smakowały. Zrobiłam ich w sumie 60. Trzeba było dość obficie posypać cukrem, bo jeżyny są dość kwaśne.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68473
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2046
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68473
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2046
Składniki
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy
Jeżyny oprószamy mąką ziemniaczaną ( ewentualnie też cukrem, choć ja słodzę dopiero ugotowane pierogi )
Foremką lub szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy po 1 jeżynie i zlepiamy
Masło roztapiamy, dodajemy bułkę i cynamon i podsmażamy na złoty kolor
W garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy pierogi, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy i na talerzu polewamy masłem z bułką. Słodzimy