Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jeżynami

Pierogi z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 258

Pierogi z jeżynami robiłam dziś po raz pierwszy. Byłam u cioci, która poddała mi taki pomysł, a oprócz tego obdarowała mnie sporą ilością jeżyn. Część do zamrożenia, trochę do słoiczków, a reszta na pierogi, które bardzo wszystkim smakowały. Zrobiłam ich w sumie 60. Trzeba było dość obficie posypać cukrem, bo jeżyny są dość kwaśne.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • ok 160 ml mocno ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • ok 60 dużych jeżyn
  • 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 45 g masła ( 3 łyżki )
  • 2,5 łyżki tartej bułki
  • szczypta cynamonu
  • cukier
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z jeżynami

Przygotowanie

  1. Z wyżej wymienionych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy

  2. Jeżyny oprószamy mąką ziemniaczaną ( ewentualnie też cukrem, choć ja słodzę dopiero ugotowane pierogi )

  3. Foremką lub szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy po 1 jeżynie i zlepiamy

  4. Masło roztapiamy, dodajemy bułkę i cynamon i podsmażamy na złoty kolor

  5. W garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy pierogi, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy i na talerzu polewamy masłem z bułką. Słodzimy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń