Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jeżynami robiłam dziś po raz pierwszy. Byłam u cioci, która poddała mi taki pomysł, a oprócz tego obdarowała mnie sporą ilością jeżyn. Część do zamrożenia, trochę do słoiczków, a reszta na pierogi, które bardzo wszystkim smakowały. Zrobiłam ich w sumie 60. Trzeba było dość obficie posypać cukrem, bo jeżyny są dość kwaśne.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 475
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy
Jeżyny oprószamy mąką ziemniaczaną ( ewentualnie też cukrem, choć ja słodzę dopiero ugotowane pierogi )
Foremką lub szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy po 1 jeżynie i zlepiamy
Masło roztapiamy, dodajemy bułkę i cynamon i podsmażamy na złoty kolor
W garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy pierogi, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy i na talerzu polewamy masłem z bułką. Słodzimy