Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polane skwarkami
Dziś zrobiłam podsmażane śląskie kluski z kiełbasą pieczeniową, skwarkami z b...
Odsłon: 580
Do pierogów użyłam suszonych,leśnych grzybków i swojskiej kiszonej kapusty.
Odsłon: 4067
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne ziemniaki pieczone z twarożkiem...
Odsłon: 17090
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 239
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 153
Kiszony, młody czosnek jest smaczny i zdrowy, polecam tym którzy lubią jeść c...
Odsłon: 161
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 1044
Smaczna i szybka sałatka z pomidorami , czerwoną cebulą i serkiem wiejskim ,...
Odsłon: 239
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 153
Kiszony, młody czosnek jest smaczny i zdrowy, polecam tym którzy lubią jeść c...
Odsłon: 161
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 1044
Składniki
Zawsze po zjedzeniu pieczonej kaczki pozostaje sporo mięsa, skrzydełka, plecki, szyjka i też mniej apetyczne kawałki. Z pozostałości po kaczce robię zawsze pasztet lub farsz na pierogi- można zrobić tez galaretę: https://smaker.pl/polecane/galareta-z-kaczki Kości obrałam z mięsa i skórek- dla tłustości. I wszystko rozdrobniłam malakserem.
Ten przepis na ciasto pierogowe pozwoli uzyskać naprawdę cienkie i elastyczne ciasto. Niecałą ilość mąki wysypałam na blat dodałam szczyptę soli, dodałam olej rzepakowy w zagłębienie i całość wymieszałam dwoma nożami.
To samo zrobiłam z gorącą wodą. I dodałam jajka i także wmieszałam je nożami- uniknie się przyklejania mokrych składników do dłoni.
Ciasto wyrobiłam aż będzie jednolite. Jeśli nie wchłonęło wszystkich składników można do nich dodać trochę wody i wkręcić w ciasto, lub gdy jest za mokre można je podsypać mąką. Ciasto schowałam pod odwróconą miskę, uciełam plaster i za radą Pani Teresy- BabciTerskiciasta Uformowałam wałek, podzieliłam go na "kopytka" i rozwałkowałam na okrągłe placuszki. Unika się wtedy żmudnego wałkowania, a ciasto będzie naprawdę cienkie.
Nałożyłam farsz na placuszki i zlepiłam brzegi a potem zawinęłam je po lubelsku z falbanką. Na pewno się nie rozkleją. Ugotowałam je do miękkości w osolonej wodzie i na talerzu polałam smalcem ze skwarkami. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Dania główne
Waflowe krokiety
Dania główne
Makaron z pieczarkami w pomidorach
Dania główne
Bitki z karczku, ziemniaki i korniszony.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Jeśli masz dość klasycznych kotletów mielonych na obiad, pora zaskoczyć wszys...
Odsłon: 885
Waflowe krokiety
Dzisiaj proste , szybkie nieskomplikowane krokiety nazwane waflowymi krokieta...
Odsłon: 96