Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaczki

Przepis dnia 2018-11-11
Pierogi z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 10155

Dodano:

Odsłon: 1234

Polane skwarkami

Składniki

  • Upieczona kaczka bez ud i piersi
  • sól i pieprz
  • ciasto na pierogi:
  • mąka 0,5 kg
  • olej 60ml
  • gorąca woda- niecala szklanka
  • jajo 1- 2 szt
  • Sól
  • smalec ze skwarkami do podania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zawsze po zjedzeniu pieczonej kaczki pozostaje sporo mięsa, skrzydełka, plecki, szyjka i też mniej apetyczne kawałki.

    Z pozostałości po kaczce robię zawsze pasztet lub farsz na pierogi- można zrobić tez galaretę:

    https://smaker.pl/polecane/galareta-z-kaczki

    Kości obrałam z mięsa i skórek- dla tłustości. I wszystko rozdrobniłam malakserem.

  2. Ten przepis na ciasto pierogowe pozwoli uzyskać naprawdę cienkie i elastyczne ciasto.

    Niecałą ilość mąki wysypałam na blat dodałam szczyptę soli, dodałam olej rzepakowy w zagłębienie i całość wymieszałam dwoma nożami.

  3. To samo zrobiłam z gorącą wodą. I dodałam jajka i także wmieszałam je nożami- uniknie się przyklejania mokrych składników do dłoni.

  4. Ciasto wyrobiłam aż będzie jednolite. Jeśli nie wchłonęło wszystkich składników można do nich dodać trochę wody i wkręcić w ciasto, lub gdy jest za mokre można je podsypać mąką.
    Ciasto schowałam pod odwróconą miskę, uciełam plaster i

    za radą Pani Teresy- BabciTerskiciasta

    Uformowałam wałek, podzieliłam go na "kopytka" i rozwałkowałam na okrągłe placuszki. Unika się wtedy żmudnego wałkowania, a ciasto będzie naprawdę cienkie.

  5. Nałożyłam farsz na placuszki i zlepiłam brzegi a potem zawinęłam je po lubelsku z falbanką. Na pewno się nie rozkleją.

    Ugotowałam je do miękkości w osolonej wodzie i na talerzu polałam smalcem ze skwarkami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (40)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń