Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polane skwarkami
Zawsze po zjedzeniu pieczonej kaczki pozostaje sporo mięsa, skrzydełka, plecki, szyjka i też mniej apetyczne kawałki.
Z pozostałości po kaczce robię zawsze pasztet lub farsz na pierogi- można zrobić tez galaretę:
https://smaker.pl/polecane/galareta-z-kaczki
Kości obrałam z mięsa i skórek- dla tłustości. I wszystko rozdrobniłam malakserem.
Ten przepis na ciasto pierogowe pozwoli uzyskać naprawdę cienkie i elastyczne ciasto.
Niecałą ilość mąki wysypałam na blat dodałam szczyptę soli, dodałam olej rzepakowy w zagłębienie i całość wymieszałam dwoma nożami.
To samo zrobiłam z gorącą wodą. I dodałam jajka i także wmieszałam je nożami- uniknie się przyklejania mokrych składników do dłoni.
Ciasto wyrobiłam aż będzie jednolite. Jeśli nie wchłonęło wszystkich składników można do nich dodać trochę wody i wkręcić w ciasto, lub gdy jest za mokre można je podsypać mąką.
Ciasto schowałam pod odwróconą miskę, uciełam plaster i
za radą Pani Teresy- BabciTerskiciasta
Uformowałam wałek, podzieliłam go na "kopytka" i rozwałkowałam na okrągłe placuszki. Unika się wtedy żmudnego wałkowania, a ciasto będzie naprawdę cienkie.
Nałożyłam farsz na placuszki i zlepiłam brzegi a potem zawinęłam je po lubelsku z falbanką. Na pewno się nie rozkleją.
Ugotowałam je do miękkości w osolonej wodzie i na talerzu polałam smalcem ze skwarkami.
Smacznego :)
Co zrobić, aby ciasto na pierogi było delikatne i elastyczne? To proste. Skor...
Odsłon: 52602
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 149
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 235
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12338
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 149
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 235
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12338
Składniki
Zawsze po zjedzeniu pieczonej kaczki pozostaje sporo mięsa, skrzydełka, plecki, szyjka i też mniej apetyczne kawałki. Z pozostałości po kaczce robię zawsze pasztet lub farsz na pierogi- można zrobić tez galaretę: https://smaker.pl/polecane/galareta-z-kaczki Kości obrałam z mięsa i skórek- dla tłustości. I wszystko rozdrobniłam malakserem.
Ten przepis na ciasto pierogowe pozwoli uzyskać naprawdę cienkie i elastyczne ciasto. Niecałą ilość mąki wysypałam na blat dodałam szczyptę soli, dodałam olej rzepakowy w zagłębienie i całość wymieszałam dwoma nożami.
To samo zrobiłam z gorącą wodą. I dodałam jajka i także wmieszałam je nożami- uniknie się przyklejania mokrych składników do dłoni.
Ciasto wyrobiłam aż będzie jednolite. Jeśli nie wchłonęło wszystkich składników można do nich dodać trochę wody i wkręcić w ciasto, lub gdy jest za mokre można je podsypać mąką. Ciasto schowałam pod odwróconą miskę, uciełam plaster i za radą Pani Teresy- BabciTerskiciasta Uformowałam wałek, podzieliłam go na "kopytka" i rozwałkowałam na okrągłe placuszki. Unika się wtedy żmudnego wałkowania, a ciasto będzie naprawdę cienkie.
Nałożyłam farsz na placuszki i zlepiłam brzegi a potem zawinęłam je po lubelsku z falbanką. Na pewno się nie rozkleją. Ugotowałam je do miękkości w osolonej wodzie i na talerzu polałam smalcem ze skwarkami. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery ze szparagami
Dania główne
Roladki ze schabu z fetą
Dania główne
Muszelki z sosem meksykańskim
Dania główne
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Burgery ze szparagami
Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim sm...
Odsłon: 7
Roladki ze schabu z fetą
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj te pyszne mięsne roladki za smakowi...
Odsłon: 32