Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do pierogów użyłam suszonych,leśnych grzybków i swojskiej kiszonej kapusty.
ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.
okrasa:
1 średnia cebula
kawałek słoniny
sól
Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
farsz:
słoik 900 ml.kapusty kiszonej
grzyby suszone 5 dag
sól, pieprz do smaku
Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Wykonanie pierogów:
Ciasto cienko rozwałkowujemy.
Na rozwałkowany placek nakładamy kupki, po łyżce farszu.
Nałożony farsz przykrywamy ciastem.
Przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam ruską maszynką.
Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody, do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
Smacznego!!!
Kapusta z grzybami zazwyczaj kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia, jednak...
Odsłon: 8077
Pyszne danie obiadowe , mogą to też być pierogi wigilijne.
Odsłon: 10327
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 10
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 27
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 98
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 927
Jeśli tradycyjne placki ziemniaczane już Ci się znudziły, mamy ciekawą altern...
Odsłon: 215
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 10
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 27
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 98
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 927
Jeśli tradycyjne placki ziemniaczane już Ci się znudziły, mamy ciekawą altern...
Odsłon: 215
Składniki
ciasto: 3 szklanki mąki 2 jajka ok. 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.
okrasa: 1 średnia cebula kawałek słoniny sól Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
farsz: słoik 900 ml.kapusty kiszonej grzyby suszone 5 dag sól, pieprz do smaku Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Wykonanie pierogów: Ciasto cienko rozwałkowujemy.
Na rozwałkowany placek nakładamy kupki, po łyżce farszu.
Nałożony farsz przykrywamy ciastem.
Przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam ruską maszynką.
Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody, do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
Smacznego!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Delikatne placki z cukinii
Dania główne
Acqua pazza- Szalona woda
Dania główne
Ryba na jarzynce
Dania główne
Racuchy na maślance
Delikatne placki z cukinii
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 105
Acqua pazza- Szalona woda
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 47