Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć....
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 195
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 11
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 10
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 195
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 11
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 10
Składniki
Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Odcedzić (wywar można użyć do przyrządzenia zupy), pokroić w drobną kostkę.
Kapustę ugotować, odcedzić, dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu, posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Kapustę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i łyżkę oleju, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką lub metalową obręczą wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienioną cebulą.