Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kapustą i świeżymi grzybami to klasyczne polskie danie, które przygotujesz nie tylko od święta. Jesienią zbierzesz grzyby, które fantastycznie smakują z kapustą, dodając jej niesamowitego aromatu i intensywnego smaku. Do przygotowania pierogów użyć możesz podgrzybków lub borowików. Pierogi świetnie zestawiają się ze smażoną cebulką lub skwarkami z boczku.
Patelnia, miska, szklanka lub kubek, większy garnek
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 159
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 677
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 53
Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy sta...
Odsłon: 146
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 159
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 677
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 53
Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy sta...
Odsłon: 146
Składniki
Kapustę przepłucz pod wodą lub odciśnij z nadmiaru soku, jeżeli jest za kwaśna, ale nie pozbywaj się z niej całkowicie kwaskowatości.
Kapustę posiekaj na drobno i przerzuć do większego garnka z wodą. Do wody dodaj liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj kapustę przez około 1 godzinę do uzyskania miękkości. Tak ugotowaną kapustę odcedź i przerzuć do miski.
Borowiki i podgrzybki oczyść i dobrze opłucz. Pokrój grzyby w kosteczkę. Pokrój również cebulę w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej masło i smaż grzyby przez ok. 7 minut, po czym dodaj cebulę w kosteczce i smaż kolejne minuty do zrumienienia się. Dodaj soli i pieprzu.
Do miski z kapustą dodaj grzyby z cebulką i wszystko razem wymieszaj, doprawiając, według gustu. Dopraw farsz solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto na pierogi. Weź większą miskę i przesiej w niej mąkę. Następnie do miski wlej ciepłą wodę oraz olej lub masło, a także sól. Połącz wszystkie składniki i zagniataj ciasto. Gdy ciasto będzie już zagniecione, przełóż je do miski i przykryj ściereczką na około 20 minut.
Uformowane ciasto przerzuć na blat. Blat posyp mąką. Ciasto na pierogi powinno być już bardzo elastyczne i dające się łatwo rozprowadzić. Rozwałkuj ciasto na grubość do 2 mm i przy pomocy kubka lub szklanki formuj kółka.
Na każde przygotowane kółko nakładaj łyżeczkę farszu, a następnie złóż na pół i zlep brzegi pieroga. Dociśnij brzegi za pomocą widelca, ale nie jest to konieczne. Ważne, aby były dobrze dociśnięte.
Do dużego garnka wlej wodę wraz z solą i gotuj do wrzenia. Następnie do wrzącej wody wrzuć pierogi, ale nie za dużą ilość, aby się nie posklejały. Gotuj pierogi do 4 minut, a te wypływające na wierzch wyłów i odstaw na talerz.
Podsmaż cebulę pokrojoną lub boczek wędzony w kostkę na patelni. Idealnie zgrają się smaki z pierogami, które również możesz wedle uznania podsmażyć razem z dodatkami.