Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawać z zrumienioną cebulką lub polane masłem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336680
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3974
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423098
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2579
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336680
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3974
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423098
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2579
Składniki
Grzyby umyć i namoczyć na dwie godziny, następnie ugotować i odcedzić.
Kapustę drobno posiekać włożyć do rondla i zalać wywarem z wcześniej ugotowanych grzybów. Gotować przez 30 minut, odparować.
Grzyby drobno pokroić i wymieszać z kapustą, przestudzić. Ser zetrzeć na średnich oczkach i wymieszać z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem. Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu - podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi.
Pierogi wrzucać na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gdy wypłyną na wierzch gotować ok. 10 minut.