Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawać z zrumienioną cebulką lub polane masłem.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 131
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 131
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Grzyby umyć i namoczyć na dwie godziny, następnie ugotować i odcedzić.
Kapustę drobno posiekać włożyć do rondla i zalać wywarem z wcześniej ugotowanych grzybów. Gotować przez 30 minut, odparować.
Grzyby drobno pokroić i wymieszać z kapustą, przestudzić. Ser zetrzeć na średnich oczkach i wymieszać z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem. Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu - podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi.
Pierogi wrzucać na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gdy wypłyną na wierzch gotować ok. 10 minut.