Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawać z zrumienioną cebulką lub polane masłem.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414277
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2277
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414277
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2277
Składniki
Grzyby umyć i namoczyć na dwie godziny, następnie ugotować i odcedzić.
Kapustę drobno posiekać włożyć do rondla i zalać wywarem z wcześniej ugotowanych grzybów. Gotować przez 30 minut, odparować.
Grzyby drobno pokroić i wymieszać z kapustą, przestudzić. Ser zetrzeć na średnich oczkach i wymieszać z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem. Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu - podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi.
Pierogi wrzucać na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gdy wypłyną na wierzch gotować ok. 10 minut.