Dania główne Przepis na:
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7223
Dodano: 25.09.2018
Odsłon: 786
Składniki
- FARSZ:
- -1 l. kapusty kiszonej -ok. 2 duże ugotowane ziemniaki
- -1 cebula -olej do usmażenia cebuli -sól, pieprz
- -1/4 szklanki bułki tartej -natka pietruszki
- CIASTO:
- -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkie
- -1 szklanka letniej wody -1 żółtko
- -1 jajko -1/2 łyżeczki soli
- DO POLANIA: -usmażona cebula
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
farsz-Kapustę ugotować,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa z większymi oczkami. Cebulę pokroić i podsmażyć.Dodać resztę składników, przyprawić.
Ciasto zagnieść, przykryć ściereczką.Wałkować i wykrawać szklanką. Nadziewać farszem i sklejać. -
Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min. Przed wyjęciem, polać szklanką zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz.
-
Podawać z przyrumienioną cebulką.
Komentarze do przepisu (16)

kuchmariola63 09 października 2018Zgłoś do usunięcia
Ciekawy skład farszu. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 26 września 2018Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł na farsz, te pierogi muszą smakować rewelacyjnie. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 26 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszności moje <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 26 września 2018Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł na pyszne pierogi ;-D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 25 września 2018Zgłoś do usunięcia
Smaczne połączenie :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 25 września 2018Zgłoś do usunięcia
Kolejny przepyszny farsz!! same nowosci smakowe! Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 25 września 2018Zgłoś do usunięcia
Chyba skopiuję poprzedni komentarz i zrobię wklej :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz