Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kaszy gryczanej są świetne na gorąco z wysmażonym boczkiem lub na zimno, z kwaśną śmietaną. Podsmażone, chrupiące pierożki można popijać czerwonym barszczem lub czystym bulionem grzybowym.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 104
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2670
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3593
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 528
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4834
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 104
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2670
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3593
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 528
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4834
Składniki
W garnku z grubym dnem zagotować mleko, posolić dodać odrobinę cukru i wsypać kaszę gryczaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn - studzimy. Bardzo drobno pokrojony boczek stopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć na rumiano. Do wystudzonej kaszy dodać zrumienioną cebulę, skwarki z boczku, biały ser i ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem - starannie wymieszać.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Następnie wlać gorącą wodę, olej i oprószyć solą - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto pierogowe. Konsystencję można regulować dodając mniej lub więcej mąki albo wody. Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Ciasto na pierogi dzielimy na porcje. Każdą kolejno wałkujemy na cienki placek, z którego wykrawamy kółeczka np. szklanką. Na środek każdego placuszka kładziemy porcję farszu i starannie zlepiamy. Gotowe pierożki z kaszą wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 1-2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Miłego gotowania!