Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana na Lubelszczyźnie jest niesłychanie popularna. Wykorzystuje się ją do faszerowania drobiu, przygotowania regionalnego piróga biłgorajskiego oraz do farszu na pierogi. Wystarczy połączyć twaróg z dobrze ugotowaną kaszą. Składniki doprawić solą, a następnie przygotować ciasto i ulepić pierogi. Ugotowane pierogi z kaszą gryczaną serwujemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Świetnie pasują do nich również skwarki z boczku.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326092
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11985
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16549
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5331
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326092
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11985
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16549
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5331
Składniki
Zaczynamy od ugotowania kaszy. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości według proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Możemy ją lekko rozgotować, żeby lepiej połączyła się z twarogiem. Następnie ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem, zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby sobie doszła.
Przystępujemy do przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy gorącą wodę i rozpuszczone masło. Ciasto siekamy nożem. Kiedy lekko przestygnie, zagniatamy na jednolitą masę.
Gładkie ciasto na pierogi przykrywamy i odstawiamy na około pół godziny, żeby odpoczęło.
Do ugotowanej kaszy dodajemy twaróg. Składniki solimy i mieszamy. Jeśli farsz nie jest zbyt zwarty możemy dodać do niego łyżkę śmietany.
Przystępujemy do lepienia pierogów. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Przy użyciu szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na placuszki nakładamy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zlepiamy. Proces powtarzamy do wyczerpania ciasta lub farszu na pierogi.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Lubelskie pierogi podajemy z kwaśną śmietaną lub skwarkami.