Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe wegetariańskie pierogi z zaskakującym nadzieniem
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 90
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2152
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 991
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 90
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2152
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 991
Składniki
Ser rozdrabniamy widelcem dodając utajoną (ugotowaną) kaszę gryczaną. Drobno siekamy miętę zostawiając kilka listków do dekoracji. Siekamy szczypior. Całość mieszamy na gęsty farsz dodając jogurt naturalny i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.
Na każde kółeczka nakładamy łyżkę farszu w taki sposób by móc zamknąć brzegi pieroga.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu ich na powierzchnię dajemy im ze dwie minutki. Podajemy z odrobiną masła albo z łyżką naturalnego jogurtu.
Są lekkie, aromatyczne i nie powodują uczucia przejedzenia. W sam raz dla próbujących odbudować figurę przed nadchodzącymi ciepłymi dniami. Pod wpisem znajdziecie link do naszego bloga gdzie sporo innych przepisów na pierogi także te dla mięsożernych :) Zapraszamy!